Annons

Annons

Bahar Pars, spelar sjukhus-VD

Bahar Pars medverkar i den nya svenska sjukhusserien Vårdgården. Vår reporter Erika Svenström har träffat henne.

Läs också om de andra karaktärerna i Vårdgården>>

”Jag älskade att dissekera koögon i skolan”

Bahar Pars, 37, spelar sjukhus-VD och gift med yvige ägaren Douglas (som spelas av Loa Falkman):
Bahar Pars har ett stort leende, sätter sig nära, är genuint nyfiken och trivs tydligt i själva mötet med människor.

Annons

Hur känns det nu när Vårdgården är igång?
– Nervöst! Jag har ju precis gjort ”En man som heter Ove” och är så lycklig för att så många tycker om den. Men jag är särskilt lycklig över att den når ”min” publik.

Vilken är det?
– De som aldrig går på bio, utlandsfödda, min mammas generation. Men när det går rykten om att en iransk tjej är med som talar persiska i filmen blir de nyfikna. Det är härligt att den når en så blandad publik.
– Jag är nervös över hur ”Vårdgården” ska tas emot men jag tycker att den är så himla bra!

Hur är du som patient?
– Jag är snäll, även om jag har ett kontrollbehov. Jag ger gärna egna tips och har ofta en diagnos i bakfickan, säger hon och ler stort.

Har du själv arbetat inom vården?
– Jag har alltid velat bli läkare – det är det absolut ballaste yrket tycker jag. Jag gick naturvetenskaplig linje bara för att kunna bli läkare – till slut insåg jag att jag inte hade betygen för det.
– I skolan när vi fick dissekera ett koöga så var det ju många som mådde illa och tyckte det var läskigt, medan jag stod där och tycker det var så spännande. Tänk att få operera! säger hon och ser förtjust ut.

Vilket är ditt starkaste sjukhusminne?
– Jag födde ju barn på SÖS för fyra år sedan och det var fantastiskt. Men jag har ju även opererats för både blindtarmen och gallsten och jag beundrar verkligen dem inom vården – de är sååå snälla. Hur orkar de vara så underbara i sin pressade sits?

Vad betyder teatern för dig?
– För mig är det en plats där jag kan andas fritt. Jag känner mig livs levande och får vara med om möten med människor, något jag älskar. Det skulle nog varit min styrka som läkare, mötet med människor.

Finns det någon rolltyp som du lätt fastnar i?
– Jag har gjort mycket komedi och är bra på att pendla mellan drama och komedi. Dramatiken är jag bra på även privat, säger hon och skrattar stort.

Vad är värsta utmaningen för dig rollmässigt?
– En kvinna som inte får ta plats. Hur skulle jag göra henne? Jag skulle tycka att det var väldigt frustrerande, och dumt, och skulle få anstränga mig mycket för att få henne trovärdig.

Vilken är din styrka på jobbet?
– Att jag är lättsam och intuitiv – jag känner bara in rollen. Det händer väldigt sällan att jag gör en rollanalys när jag läser manus.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
– Glad. Tuff. Ödmjuk.

Av Erika Svernström Foto: Johan Paulin/SVT


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…