Annons

Annons

Baka fem sorters kakor på bara en deg!

Gör succé och bjud 
på fem sorters kakor! 
Du behöver ju inte berätta hemligheten – en enkel 
grunddeg som formas på
 olika sätt och smaksätts
 med godsaker som citron, kardemumma, kanel, 
nougat och choklad!

Grunddeg

10 dl vetemjöl
2 dl strösocker
450 g smör
3 äggulor

1. Blanda mjöl och socker. Skär smöret i bitar och finfördela smöret i mjölet.
2.Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg.

 

Chokladknappar

20 stycken

Annons

1/5 sats av grunddegen
1 msk kakao
vita chokladknappar

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda grunddegen med kakao.
3. Dela degen i 20 bitar och rulla bitarna till kulor. Platta till dem lätt med handen.
4. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner 
tre chokladknappar i varje. 
Grädda mitt i ugnen, 10 minuter.

Nougatkakor

16 stycken

1/5 sats av grunddegen
Fyllning:
50 g nougat
50 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Kavla ut degen på mjölat 
bakbord och stansa ut 16 rundlar som är 5 cm i diameter.
3. Lägg över på en plåt med 
bakplåtspapper. Stansa ut ett litet 
hål i mitten på hälften av kakorna.
4. Grädda mitt i ugnen, ca 6 minuter. Låt svalna.
5. Fyllning: Smält nougat och 
choklad över vattenbad. Bred ett 
lager på kakorna utan hål och 
lägg en kaka med hål ovanpå. 
Låt stelna.

Kardemummasnitt med lingonsylt

20 stycken

1/5 sats av grunddegen
2 krm mald kardemumma
2 msk lingonsylt
Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda grunddegen med kardemumma.
3. Dela degen i 2 bitar och rulla ut bitarna till längder som är ca 35 cm långa. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper
4. Tryck en fördjupning i mitten 
på varje längd och lägg i sylt.
5. Grädda mitt i ugnen, 10 minuter.
6. Blanda florsocker och vatten 
och garnera längderna. Skär 
längderna i sneda bitar och låt 
svalna.

Citronpinnar

20 stycken

1/5 sats av grunddegen
1/2 citron, rivet skal
Garnering:
20 g choklad

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda grunddegen med 
finrivet citronskal.
3. Dela degen i 3 bitar och rulla 
ut bitarna till längder som är ca 40 cm långa. Skär varje längd i
 bitar om 5 cm. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen, 8 minuter. Låt svalna.
5. Smält chokladen och garnera kakorna.

Kanelkrokar

20 stycken

1/5 sats grunddeg
1 tsk kanel
2 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Dela degen i 4 bitar och
 rulla ut bitarna till längder
 på ca 40 cm.
3. Blanda kanel och socker.
 Rulla längderna i blandningen.
4. Skär längderna i bitar som 
är 8 cm och skär tre snitt i varje 
bit. Böj bitarna lätt och lägg
 dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.

Recept: Kerstin Svensson 


Foto: Olof Abrahamsson

Prova också:

Finska pinnar – spröda och ljuvliga!

Chokladdoppade kokostoppar

Singoallakakor med smörkräm och sylt


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…