Annons

Annons

Baka härliga medelhavsbröd

medelhavsbröd

Matiga och fina bröd. Goda till mat, på buffébordet men också till ost och ett glas vin.

2 bröd

fördeg:
6 dl vatten
25 g jäst
3 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl special
huvuddeg:
4 tsk salt
1 dl olivolja
1 äggvita
4–4 1/2 dl vetemjöl special
flingsalt

Annons

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme. Lös upp jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resterande mängd vätska och rör om. Tillsätt mjölsorterna.

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 60 minuter.

Tillsätt salt, olja, äggvita och mjöl. Arbeta degen ordentligt , gärna i en assistent.

Ta upp på mjölat bakbord. Dela degen i 2 lika stora delar och forma till limpor. Placera limporna på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa väl övertäckta på varm och dragfri plats ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader under tiden.

Snitta bröden med en vass kniv. Pensla med vatten och strö över  flingsalt. Grädda i nedre av ugnen i 30 minuter. Täck med folie om bröden får för mycket färg.

Av: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…