Annons

Annons

Baka saffranskrans

Julen är här! Bjud på ett vackert saffransbröd.

saffranskrans

2 stycken kransar:
1 sats grunddeg

Grundrecept saffransdeg
En bra och lättarbetad grunddeg med Kesella, som gör degen smidig.

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl standardmjölk
250 g Kesella
2 påsar à 0,5 g
saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Annons

Pensling:
1 ägg

Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt.
Häll i mjölet lite i taget och arbeta tills degen är smidig och släpper bunkens kanter.
Låt den jäsa övertäckt på dragfri plats ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den slät och blank.

Gilla Året Runt på Facebook

Fyllning:
rivet skal av 2 apelsiner
150 g riven mandelmassa
100 g rumsvarmt smör

Pensling:
1 uppvispat ägg
hackad mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Gör grunddegen enligt receptet och låt den jäsa ca 40 minuter. Finriv det yttersta av apelsinskalet.
Blanda samman rivet med mandelmassa och mjukt smör. Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela i två lika stora bitar. Kavla ut varje till en 1/2 cm tjock platta, ca 15x40cm.
Fördela fyllningen i ett jämnt lager på båda. Rulla ihop från långsidan och lyft över rullarna till bakpappersklädda plåtar. Forma till kransar och nyp ihop ändarna. Klipp sedan flikar i degen, men inte helt igenom. Vik en flik i taget bakåt, varannan åt höger och varannan åt vänster, dra lite och tryck till efter hand.
Låt kransarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över hackad mandel.
Grädda i ca 20 minuter. Låt kransarna svalna på galler utan duk.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Följ oss på facebook för att få fler inspirerande recept facebook.com/aretrunt

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…