Annons

Annons

Baka vackert brytbröd med anis och fänkål

Det här brödet pryder verkligen festbordet. Dekorera med vackra band och servera tillsammans med julens ostar.

Vackert brytbröd

Brytbröd med dinkel och brödkryddor

1 bröd:
50 g smör
1 tsk anis
1 tsk fänkål
2 msk honung
3 dl vatten
35 g jäst
2 solrosfrön
2 tsk salt
4 dl dinkelmjöl
4–5 dl vetemjöl special

Annons

Pensling:
ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, tillsätt anis, fänkål, honung och vatten och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degvätskan.
Tillsätt resten av degvätskan och övriga ingredienser. Arbeta degen för hand eller i maskin på låg hastighet, ca 15 minuter.
Låt jäsa övertäckt 45 minuter. Dela degen i 8 bitar och rulla ut dem till längder. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Lägg 4 längder som en ram och fläta de andra 4 i ett rutnät i mitten. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och pudra över lite vetemjöl. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills brödet fått fin färg.

Recept: Janet Gustavsson
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Vackert brytbröd med kummin och nyttiga frön

Ostbröd med vitlökssmör

Brytbröd med ost och vallmofrön

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…