Annons

Annons

Bakom kulisserna på slottet!

Fajans

Att rengöra en tallrik tar en timme.

Nere i den gamla kallskänken på källarplanet i Stockholms slott står konservatorn Eija Nyman och gör rent en fajanstallrik från 1700-talet. Hon använder en pinne med en bomullstuss, vatten och lite diskmedel och gnuggar centimeter för centimeter. Det tar ungefär en timme. Men gammal fajans måste man handskas varsamt med.

Annons

– Det är ett poröst lergods som lätt suger åt sig fukt – att diska det på vanligt sätt skulle kunna ge skador. Skadorna i glasyren och sprickorna suger åt sig vatten och kan missfärga runt de områdena. Plus att gamla lagningar och retuscheringar kan lösas upp, förklarar Eija.

Hon är en av de åtta konservatorer med specialområden som möbler, textil och metall, som tillsammans med två tapetserare och två sömmerskor jobbar i Kungliga Husgerådskammaren och ser till att hålla alla inventarier på slottet i bra skick. Eija har utbildat sig i måleri och förgyllning i England och sköter om föremål som är förgyllda eller målade, av sten, gips, bärnsten, marmor eller porslin.

Kungens egen samling

Nu väntar en samling på ett hundratal blåvita fajansföremål på att bli rengjord. Samlingen har stått nerpackad i lådor på slottet sedan 1950, då kung Gustav V dog. Fajansen kommer från hans och drottning Victorias sommarresidens, Tullgarns slott i Sörmland. Som nygift kronprinspar började de inreda slottet i olika stilar, till exempel ser frukostrummet ut som en tysk ölhall. Och till den Holländska våningen köptes en stor samling delftporslin från 1700-talet in.

Fajans 2

Fajans är ömtåligt och blir lätt naggat i kanten.

I Europa hade man på den tid en inte lyckats lista ut hur det kinesiska porslinet var gjort. Men i den holländska staden Delft fanns det många fabriker där man försökte sig på att kopiera det blåvita porslinet och resultatet blev det tennglaserade lergods som kallas fajans. Själva fajansen har en tidigare historia i Europa och är uppkallat efter Faenza i Italien.

Porslin är hårdare och därför tåligare, medan fajansen lätt blir kantstött och repig. Mycket av det som kommer från Tullgarn har nagg i kanten och andra skador.

– Knopparna på locken är ofta borta och många föremål har fått en beläggning, säger Eija.

Spar gamla lagningar

Under tidigare århundraden brukade man försöka dölja lagningarna genom att måla över dem med oljefärg – som sedan gulnat med tiden och nu gör att lagningarna syns ännu tydligare.

– Men färgen går att skrapa bort försiktigt med hjälp av en träpinne, säger Eija. Annars spar vi lagningarna som de är eftersom de antagligen fanns där redan när porslinet köptes – om lagningen är hållbar och inte skadar föremålet, berättar hon.

Varje månad är det flera spännande och intressanta visningar för mindre grupper på Stockholms slott. Det är en unik chans att få en glimt av det arbete som pågår i de kungliga gemaken. Här hittar du mer information!

Text och foto: Johanne Ländin

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…