Annons

Annons

Ballongerna på min mans 40-årskalas var nära att bli min död!

För åtta år sedan drabbades Anette av en svår allergi. Ballonger, latex, frukt och fisk – allt kan vara livshotande. I dag styr den svåra allergin hela Anettes liv.

allergisk mot latex

Anette är multiallergisk. Innan hon blev det levde hon ett vanligt liv. På den tiden hade hon bara lite pälsdjurs- och nickelallergi.

Vid en gynekologisk undersökning 2004 svimmade Anette Torvidsson Eriksson. Då förstod ingen varför det blev så, men i dag vet Anette att det berodde på att hon hade utvecklat en allergi mot naturgummilatex. Och läkaren som utförde undersökningen använde sådana handskar. Latexallergi utvecklas bara hos den som har haft kontakt med materialet. När Anette, som bor i Alfta i Hälsingland, blev sjuk hade hon jobbat i matbutik i 20 år och tidigare använt latexhandskar.
I dag är Anette multiallergisk. Innan hon blev det levde hon ett vanligt liv. Hon hade bara lite pälsdjur- och nickelallergi.

Annons

Kunde inte jobba och blev sjukskriven

Det var först när hon jobbade med frukt och grönt i livsmedelsbutiken som hon började känna sig sjuk. Ansikte, läppar och ögon svullnade upp och hon kände sig illamående och trött. Det visade sig att Anette var överkänslig mot frukt och grönsaker, samt även vissa växter. Latexallergin gjorde att en rad andra allergier exploderade i kroppen. Första gången Anette sökte vård skedde efter att hon hade ätit en avokado.
– Nu vet jag att just allergi mot banan och avokado kan vara en första varningssignal på att man fått latexallergi.
I januari 2007 blev symtomen så jobbiga att Anette inte längre klarade av att jobba och hon blev sjukskriven.

Hjärtklappning och kraftiga svettningar

Vid ett tillfälle sökte hon läkare, eftersom den ena kinden var svullen. Natten efter läkarbesöket blev hon sämre, med hjärtklappning och kraftiga svettningar.
– Läkaren hade använt latexhandske och jag trodde att jag skulle dö, hela kroppen var ur balans, berättar Anette.
Direkt livshotande blev allergin när hon skulle ordna lekar till sin man Rogers 40-årskalas och det smälldes ballonger.
Utanpå ballongen finns ett majsmjöl som sprider allergenet ännu mer och utlöser en kraftig reaktion hos latexallergiker.
– Ingen reagerade när jag gick och la mig samtidigt med min dotter Amanda, som var liten då, säger Anette.
– Under natten blev jag så dålig att jag inte kunde resa mig och be om hjälp, jag kräktes och tappade medvetandet.

Måste ständigt vara på sin vakt

Gång på gång sökte Anette hjälp och det kändes som att sjukvårdspersonalen trodde att hon hittade på en massa konstiga symtom. Men till slut skickades hon på utredning.
– Utredningen kom fram till att jag hade latexallergi och att det kunde bli livshotande.
I vardagen måste Anette ständigt vara på sin vakt och hon har alltid två adrenalinsprutor i närheten.
I början var det svårt att undvika latex, men i dag vet Anette var farorna lurar, i till exempel bilmattor, gummistövlar och ballonger.
– Jag har ett speciellt ”ballongöga” när jag går in i en butik, jag ser faran på långt håll, säger hon.
Rädslan för att bli sjuk har tidvis gjort Anette isolerad.
– Jag vågar aldrig åka iväg på någon resa ensam. Tänk om jag blir akut sjuk och behöver ambulans eller sjukvård och de använder latexhandskar, då dör jag, säger hon.
Latexallergin är luftburen, precis som Anettes känslighet mot fisk. Allergierna är ett stort handikapp som gör att livet blir begränsat.
Den första tiden efter diagnosen drog Anette sig undan och hon vågade nästan bara vara hemma, hos maken Roger, 49, och barnen Alexander, 21, Amanda, 17 år, där hon kände sig trygg. Hon var sliten i kroppen och latexallergin hade gett svår astma. Framför allt var hon orolig för att nästa reaktion kunde bli hennes död.
– Jag blev livrädd för precis allt.

Återhämtningen tog lång tid

I dag har Anette lärt sig leva med sina allergier och hon utvidgar försiktigt trygghetszonen, för att prova nya saker.
När man ständigt lever med rädslan att något i omgivningen ska göra en sjuk, får de små vardagliga sakerna i livet stor betydelse.
– I somras var mitt mål att få gå och äta på en uteservering och det klarade jag. Det var jättehärligt!
Anette försöker fokusera på det hon kan äta och göra, i stället för att tänka på alla begränsningar.
Hon kan äta alla bär, utom jordgubbar, och hon köper kött direkt från bonden.
– Den enda fördelen med allergierna, är att jag numera tänker mer på vad jag äter, från grunden, säger Anette.
Drygt sju år efter diagnosen är livet lättare att hantera, men återhämtningen tog tid och ibland önskar Anette att folk visade större förståelse.
– Mitt funktionshinder är dolt, men vissa saker är ändå livsfarliga för mig. Ibland blir man tyvärr sämre behandlad som människa när man påpekar det.

I dag finns det alternativ till latex

Under lång tid längtade Anette efter att kunna jobba igen, men två anställningsintervjuer knäckte henne.
– Jag grät när jag åkte därifrån. Jag har höga betyg och jag har alltid älskat att arbeta.
– Men jag bemöttes ungefär som om jag var arbetsskygg, bara för att jag hade varit sjukskriven och att jag dessutom ställde krav på en viss arbetsmiljö.
Anette vill gärna sprida kunskap om allergier i allmänhet och latexallergi i synnerhet.
Många inom vården, som tidigare har använt latexhandskar, kan ha en öka risk att utveckla allergin.
Men hon vill även varna de som jobbar på restauranger, frisörer, tatuerare och nageltekniker och andra yrkesgrupper som använder handskar.
– I många år ökade latexallergin i samhället, men nu börjar det plana ut, mycket tack vare att det finns bättre alternativ i dag, som vinyl och nitril.

Drömmer om att resa utomlands

På grund av sin egen allergi har Anette ofrivilligt blivit något av en expert på området. Dessutom jobbar hon på Astma- och allergiföreningen i Mellannorrland.
– Jag brinner verkligen för att hjälpa andra som lever med astma och allergi och för att öka kunskapen.
Anette jobbar för att det i framtiden ska finnas en allergimottagning för vuxna och barn över 18 år, helst i varje län. Hon ordnar även speciella allergiläger.
– Allergiker är en stor patientgrupp. Nästan hälften av alla barn som är inskrivna på barnsjukhus lider av allergi.
Ibland känns tillvaron fortfarande begränsad, tycker Anette. Hennes dröm är att kunna åka på en resa till något annat land.
– Min dotter, som också är svårt allergisk, vill hemskt gärna det. Jag vill också göra en resa, så vi får väl se om jag någon gång vågar, trots riskerna.

Latex finns i behå och strumbyxor

Ungefär en-två procent av befolkningen lider av latexallergi. Allergi mot naturgummilatex korsreagerar med många olika frukter/grönsaker och med växtsaften i vissa gröna växter och julstjärnor. Den vanligaste korsreaktionen är med bananer, avokado, ätlig kastanj och kiwi.

Latex framställs av mjölksaften från gummiträdet och finns bland annat i handskar, ballonger, kondomer och i viss kirurgisk utrustning.
Privatpersoner kan komma i kontakt med latex i vissa underkläder, exempelvis behåar och stay up-strumpbyxor.

Symtomen på allergi brukar komma 5–30 minuter efter kontakten och visar sig i form av klåda, rodnad och ibland nässelutslag. Även allergisk snuva, ögonirritation med klåda, heshet, svullnad och allergisk astma kan förekomma.
Källa: Astma- och allergiförbundet och medeca.se

Av Annika Sohlander Foto: Pernilla Wahlman


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…