Annons

Annons

Banan- och limekaka med kolaglasyr

Frisk lime och söt kola är en oslagbar kombo i banankakan. Du måste prova!

Perfekt när du har övermogna bananer i fruktskålen.

Banan- och limekaka med kolaglasyr

ca 24 kakor

3 mogna bananer
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
175 g smör, rumstempererad
2 1/2 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
3 1/2 dl filmjölk
2 lime, skalet

Annons

Garnering:
en skivad banan

Kolaglasyr:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 msk smör

Sätt ugnen på 175°.
Mosa bananerna. Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt.
Vispa i en annan skål smöret mjukt. Tillsätt strösocker och farinsocker och fortsätt vispa tills det blir luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Rör sedan ner mjölblandningen, bananerna filmjölken och limeskal. Rör tills allt precis har blandats.
Häll blandningen i en smord form 32 x 22 cm. Skiva en banan och lägg ut skivorna på smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt svalna.

Glasyr: koka upp, grädde, socker, sirap och smör och låt blandningen koka ihop till en tjock sås, cirka 15 minuter. Ringla glasyren över kakan när den svalnat helt.

Recept:  Ylva Porsklev
Foto: Emma Eriksson

Prova också:

Banan- och blåbärsmuffins

Bananbröd – gluten och laktosfritt

Glutenfri banankaka med kardemummayoghurt


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…