Annons

Annons

Barbros barnbarn ger tillvaron guldkant för fattiga familjer

När de 2014 startade en Facebook-insamling hade de ingen strikt plan för pengarna. Idag går medlen till allt från minisemestrar för barnfamiljer till att ge fattiga pensionärer möjlighet att gå till frisören. ”Många äldre har jobbat hela sitt liv men får inte livet att gå ihop i alla fall”, säger Barbros barnbarn.

Anna-Karin Warnerud Eriksson och Maria Hammarström.

Maria och Anna-Karin bestämde sig för att hjälpa utsatta. På bara några veckor fick de in 20 000 kronor.

Runtomkring sig hade kusinerna Anna-Karin Warnerud, 39, och Maria Hammarström, 38, sett hur grovmaskigt samhällets skyddsnät kan vara för den som hamnar i utanförskap. Många ramlar mellan stolarna på olika myndigheter och ekonomisk trygghet kan vara skör.

Annons

– Den som råkar illa ut får inte alltid den hjälp från samhället som man hade räknat med. Det räcker att bli sjukskriven eller bli av med sitt jobb så kan vem som helst hamna i en ond cirkel där allt raseras väldigt snabbt, säger Anna-Karin.

Namnet på insamlingsgruppen, som numera är en ideell förening, är Barbros barnbarn. Det kommer av att de hade en gemensam farmor respektive mormor som hette just Barbro.

– Hon skulle säkert ha tyckt om det vi gör. Hon lärde oss tidigt att alla människor är lika mycket värda och förtjänar respekt, säger Anna-Karin.

Ville hjälpa

Kusinerna umgicks mycket som barn, men som vuxna glesnade kontakten ut. I och med insamlingen hittade de tillbaka till varandra, förenade av viljan att hjälpa – både på kort och lång sikt. Målet är att bidra till att någon får så pass mycket energi att man kan orka förändra sin situation.

– Man kanske behöver en knuff och det kan vara att någon ser en på ett nytt sätt, säger Anna-Karin.

När de startade Facebook-gruppen och berättade vad de ville göra strömmade det in 20 000 kronor på bara några veckor.

– Det hade vi inte förväntat oss så vi blev chockade och självklart väldigt glada, säger Maria.

Pengarna användes till presentkort på bland annat leksaker, kläder och mat. Gåvorna delades sedan ut av diakoner i Sundsvalls församling, som visste vilka som hade behov av hjälp.

För pengarna som blev över köpte kusinerna julklappar, som skänktes till barn.

– Det var jättehäftigt att vi hade gjort så lite som betydde så mycket, säger Anna-Karin.

Inför sommaren 2015 föddes idén att ordna läger, eller en så kallad minisemester för barnfamiljer med knappa ekonomiska resurser.

Förebilden var Stockholms Stadsmissions kollo. Tanken var att göra något liknande, fast i mindre skala och i Sundsvall med omnejd.

Ordnade minisemester

Ungefär 234 000 barn lever i fattiga familjer i Sverige i dag, enligt Rädda Barnens senaste rapport. Det avser familjer som har en inkomst som ligger under 60 procent av landets medelinkomst. Många familjer kan knappt få vardagen att gå ihop, än mindre drömma om att åka på semester. För att ge åtminstone några barn och föräldrar en chans att koppla av i en avslappnad miljö, ordnade Barbros barnbarn därför en minisemester sommaren 2016 på en kursgård utanför Sundsvall. Till sin hjälp hade de Svenska kyrkans diakoner. I år gjorde de om det på egen hand, men med värdefull sponsring från företag och frivilliga som hjälpte till.

På kursgården kunde både vuxna och barn bada, pyssla, leka och bara vara i en helt ny miljö. God mat, glass, lek och avkoppling förstärkte semestervibbarna.

– Det ska vara extra allt de luxe. Vi tycker att det är viktigt att barn som växer upp i fattiga familjer också ska få komma tillbaka till skolan efter sommarlovet och berätta att de har varit på semester, säger Anna-Karin.
Inför sommaren 2018 satsar de på två minisemestrar: en för barnfamiljer och ytterligare en för barn och ungdomar som levt eller lever med föräldrar med missbruk eller psykisk ohälsa.

Fantastisk stämning

Responsen har varit väldigt positiv.

– Stämningen på minisemestrarna är så fantastisk och alla är så glada och tacksamma över möjligheten att byta miljö. För en gångs skull kan alla bara vara. De kan umgås med sina barn och behöver inte jämföra sig med andra familjer, säger Anna-Karin.

Barbros barnbarn har hittills satsat mest på att hjälpa barn och deras familjer, men de har även andra utsatta grupper i fokus, som pensionärer.

– Många äldre har jobbat hela sitt liv men får inte livet att gå ihop i alla fall, säger de.

Ofta blir kvinnorna kvar själva och drabbas ekonomiskt, säger Anna-Karin. Cirka 355 000 pensionärer i Sverige lever under EU:s gräns för fattigdom. Det finns även ett mörkertal. Ändå är det en ganska osynlig grupp.

I sitt yrke som frisör har Anna-Karin märkt att äldre kanske bara kan klippa sig någon gång per år. Andra väljer bort tandläkarbesök eller att hämta ut mediciner.

– Väldigt få kan unna sig något extra och många skäms över att de inte kan bjuda sina barn eller barnbarn på middag eller fika, säger hon.

I dag har Barbros barnbarn cirka 1 600 medlemmar. De hoppas på fler medlemmar, men framför allt på fler givare och sponsorer. Många uppskattar att deras hjälp är lokal och inte går till någon stor organisation.

Barbros barnbarn, Maria och Anna-Karin.

De första åren gick pengarna till barnfamiljer, nu går de även till pensionärer.

Kan göra stor skillnad

De är övertygade om att många vill hjälpa men inte vet var de ska börja. Vissa fastnar i soffan, andra bara gör. Men skulle hela samhället kliva upp ur soffan och göra något för andra så skulle det bli stor skillnad, enligt Barbros barnbarn.
De är väldigt tacksamma för alla som stöttar deras verksamhet. Ju mer de samlar in, desto mer kan de hjälpa dem som har det svårt.

I framtiden drömmer både Anna-Karin och Maria om att kunna ge ännu mer tid till de svagaste i samhället. För även om det tidvis är hårt jobb så är det värt varje minut.

– Det är så roligt, och framför allt ger det både en inre tillfredsställelse och en himla massa energi tillbaka.

Ett nytt projekt är att hjälpa barn som inte har ekonomisk möjlighet att utöva någon sport eller friluftsaktivitet. Tanken är att i samarbete med olika idrottsföreningar hjälpa till med avgifter och idrottsutrustning.

– Förutom att det är bra att röra på sig kan idrott ge en känsla av samhörighet och gemenskap – att vara som alla andra, säger Anna-Karin.

Varför vill ni hjälpa?

– Den frågan får vi ofta och svaret är väl egentligen: Varför inte? En viktig drivkraft är responsen från dem vi hjälper. Även om vi tycker att vi gör en väldigt liten insats per familj eller människa så kan det förändra hela deras värld. För någon som har tappat tron och mest känner sig som en belastning betyder det enormt mycket att bli sedd, säger Anna-Karin.

Det här är Barbros barnbarn!

Kusinerna Anna-Karin Eriksson Warnerud och Maria Hammarström driver tillsammans den ideella föreningen och Facebook-gruppen Barbros barnbarn, som hjälper ekonomiskt utsatta på olika sätt. Pengar som samlas in används till allt från minisemestrar och sportaktiviteter för barn till att ge fattiga pensionärer möjlighet att gå till frisören. Föreningen har i dag 1 600 medlemmar.

Av Annika Sohlander

Foto: Pernilla Wahlman

Läs också:

Natalia bodde på barnhem – nu hjälper hon andra som har det svårt

Björn Skifs ilska mot fattigpensionärernas situation

Jessica levde som hemlös


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…