Annons

Annons

En läsare berättar: ”Mitt barnbarn bara bråkar”

Att hjälpa till med barnbarn är många mormödrars favoritsyssla. Men om 4-åringen är en bråkstake, vad
 gör man då?

Jag bor nära min äldsta dotter, hennes man och deras gemensamma barn, en flicka på 4 år. Flickan står mitt hjärta mycket nära, men hon är problematisk och inte alltid helt lätt att tycka om.

Hon har ett förfärligt humör. Ibland tror jag att hon bara är bortskämd. Ibland inbillar jag mig att något är allvarligt fel. Jag har lite svårt att prata helt öppet med min dotter om det här. Hon blir 
både irriterad och arg om jag lägger mig i för mycket. Ändå vill hon nu ha min hjälp om morgnarna.

Annons

Senaste tiden har det blivit bråk varje gång de ska iväg till förskolan. Båda föräldrarna jobbar i stan och måste passa
 tider. Bussen går rätt glest härifrån även i rusningstid. Rätt ofta har de missat den på grund av flickans beteende och fått ta
 bilen, vilket de inte vill av både miljö- och parkeringsskäl.

Flera morgnar har min dotter ringt i panik och sagt: ”Mamma, kan du komma hit, bums”. Och jag tar kappan över nattlinnet och hoppar in i bilen, är där på tre sekunder och flickan är helt hysterisk. Min dotter är nyanställd på sitt jobb och är helt hispig.

Pappan har inte större framgång än mamman i att få en lugn morgon, jag lyckas bättre trots allt. Jag vinkar iväg dem och så tar flickan och jag det lugnt. Hon har rivit ur alla kläder ur sin garderob innan hon fått på sig strumpbyxor och en tröja, favoriten som ligger i tvätten, men som hon bara måste ha. Hon vill inte ha gummistövlar även om det är vått ute. Jag lirkar, och det blir bra till slut.

Jag har nu varit där två veckor i rad på morgonen. Vi har våra duster och ofta ger jag efter för hennes vilja, annars storgråter hon, men lugnar sig strax. Resten av dagen är hon som ett solsken.

På dagis finner hon sig i de regler de har vad gäller kläder, gosedjur, mat och annat, men hemma vill hon bestämma även över sånt. Få barnet till förskolan ska väl alla kunna klara utan mormors hjälp, säger jag mig. Men ändå har jag bör
jat ställa upp, för allas vår husfrid. Tar jag på mig för mycket?

”Sigrid”

Relationsexperten Anne-Marie Furhoff svarar:

Det är lätt att hamna i en maktkamp med en 4-åring. Ofta blir det bråk när det är ont om tid och alla är stressade eller trötta. Se det som en stor tillgång att du kan komma in som en extraresurs i den pressade familjesituationen. Du behöver ge din dotter en trygghet i att du ställer upp och att situationen är övergående.

För att komma ur det här jobbiga läget är det viktigt att tänka på att en 4-åring både är en liten person med stark vilja, men också med en vilja att vara till lags. Därför ska man skapa rutiner kring mat, sänggående och kläder.

På kvällen kan man tillsammans med barnet plocka fram kläder som barnet vill ha. Det gäller då att göra klart för barnet att på kvällen kan man diskutera men på morgonen ska allt vara bestämt. Vissa saker är utom diskussion och det bestämmer de vuxna, till exempel om regnkläder.

En god regel kring barnuppfostran är att välja att ta konflikter kring det som inte är förhandlingsbart. Att strida om ”allt” leder till maktkamper och låsningar där alla känner sig olyckliga.

Har du en fråga till terapeuten?
Mejla frågan till [email protected] eller skriv till: Marie Flodin, Året Runt, Box 50457, 
202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Förtroligt”.


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…