Annons

Annons

Barnen vägrar hjälpa till i sommarstugan

Louise är ofta med sin syster och hennes familj i deras gemensamma sommarstuga. Men systerns barn vägrar att hjälpa till. För Louise är det oacceptabelt, men systern är av en annan åsikt.

Barnen hjälper inte till att diska

Hur ska vi göra för att komma överens.

Jag och min syster har alltidstått varandra nära. Vi fick barn ungefär samtidigt och kusinerna har växt upp med varann. Man kan säga att våra familjer är sammansvetsade. Därför gör vi mycket ihop och att fira semester i vår gemensamma sommarstuga, som vi ärvt, är något som jag har sett fram emot varje år. Jag och min syster brukar vara där själva med barnen några sommarveckor, och så länge barnen var små var allt frid och fröjd och vi hjälptes åt med hushållsarbetet.

Annons

Nu har de äldsta barnen blivit tonåringar. Och med det har problemen kommit. Barnen vägrar att hjälpa till med disk och städning och förhalar in i det längsta. Oftast slutar det med att jag och min syster gör hela jobbet. Jag tjatar på mina barn och försöker få dem att hjälpa till även om de också försöker smita undan.

Men min syster försöker inte ens få sina barn att hjälpa till. De får göra som de vill. De behöver inte ens plocka undan sina tallrikar efter sig när vi har ätit. Vi får städa upp efter dem och hålla ordning på deras saker. För mig är detta obegripligt och nu har jag fått nog. Jag har försökt prata med min syster om att jag inte har lust att städa upp efter våra ungar hela tiden, att vi gemensamt borde gå ihop och inte ge efter för barnens undanflykter. Men min syster tycker inte att barnen ska behöva hjälpa till på sommarlovet.

Då ska de få göra som de vill och inte ha några krav. Hon menar att de lever så hektiska liv annars med aktiviteter varje dag efter skolan. Under veckorna i sommarstugan ska de få koppla av och slippa alla måsten. Det gör mig väldigt irriterad. Visst kan jag tycka att barnen ska få vara lediga under sommaren men för den saken skull vill inte jag vara som en slav och sköta allt hushållsarbete åt dem. För första gången har jag och min syster en konflikt och det blir en källa till irritation.

Nu har det gått så långt att jag funderar på att sälja min del i huset och skaffa mig något eget. Egentligen vill jag inte det. Vad kan jag göra för att få det att funka?
/Louise

Ni måste mötas på halva vägen och enas mot barnen

Ann-Britt Siegerstam, familjerådgivare på Göteborgs privata familjerådgivning:
Hej Louise, du tar upp någonting som många kan känna igen sig i. När familjer med olika regler och rutiner möts, ofta under mer spartanska förhållanden, är det som bäddat för krockar. I stället för att glada och nöjda semestra ihop blir vi ledsna och besvikna. Din syster och du behöver komma fram till en kompromiss. Grunden till det verkar finnas. Du skriver att även du tycker att barnen ska få vara lediga, men ni behöver gå varandra till mötes. Inte bara gränser och inte bara låt gå. Ingen av er har ju faktiskt vetorätt! Er relation stärks om ni kan ha en mer gemensam idé om vilka regler som gäller i sommarhuset. Steg ett är att vara överens om vad konflikten handlar om och att ni vill ha förändring. Var och en behöver uttrycka hur ni vill att det ska fungera. Tala endast i jagbudskap.

Lyssna utan att avbryta, och anklaga inte och gå inte i försvar. Prata om hur du och din syster vill ha det, inte om vad barnen behöver. Är ni överens kommer barnen att följa er. Förmodligen inte utan att högljutt protestera men det är den utvecklingsfas som de befinner sig i. De har en egen inre konflikt där de ska särskilja sig från föräldrarna och skapa sin egen identitet.

I stället för att ni tar över deras konflikt och blir ovänner kan ni stötta varandra i att det är svårt att vara förälder, luta er mot varandra när deras ”attacker” kommer. Ge inte upp. Ni kommer att fastna och gå in i gamla mönster. Försök att hjälpa varandra ur det. Skulle det kännas alltför svårt så tveka inte att ta professionell hjälp. Lycka till!

Av Mathias Pernheim Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ: Somrarna i stugan knäcker mig

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…