Annons

Annons

Bästa husmorstipsen för tvätten

Så får du tvätten ren! Här får du tio av bykkäringens bästa tips för svåra fläckar.

Ann Resare Skansen

Bykkärringen, Ann Resare ger dig tvättråd.

LÄS OCKSÅ: Bästa husmorstipsen från förr!

1. Gör rent fläckiga linnedukar med citronsyra, det bleker lite på samma gång. Men ta inte för mycket, för då fräter det i stället.
2. Gnid in fläckar med diskmedel eller såpa innan tvätt. Blötlägg plagget först och gnugga sedan in tvålen. Låt det ligga en stund innan det tvättas. Det är också bra att gnida in skjortkragar lite extra med tvål innan tvätt.
3. Häll inte salt på rödvin, det hjälper inte särskilt mycket, utan kan snarare fixera fläcken så att den blir svårare att få bort. Tvätta i stället omedelbart med varmt vatten!
4. Var försiktig om du tänker tvätta broderier med färgade garner. Det är inte säkert att färgen är tvättäkta, utan man riskerar att hela plagget blir missfärgat. Det går nästan inte alls att tvätta gamla broderade plagg.
5. När man tvättar ylle ska man vara noga med att tvättvattnet och sköljvattnet håller samma temperatur. Det är växlingar mellan varmt och kallt vatten som får yllet att filta ihop sig. Men ylle behöver inte tvättas särskilt ofta, det räcker med att man vädrar plaggen och tar bort fläckar.
6. Kaffe fräschar upp kragar på svarta kavajer och det hjälper också om tyget blivit blankslitet på vissa ställen. Doppa borsten i kaffe och borsta på tyget och kragen, men inte så att det blir blött.
7. Det värsta att få bort från dukar är stearin. Lägg ett hushållspapper eller tidningspapper på fläcken och smält stearinet med hjälp av ett strykjärn. Då suger papperet upp stearinet. Kvar blir ofta en fettfläck som man får tvätta bort.
8. Men vissa fläckar är nästan omöjliga att få bort, som mögel.
9. Häng saker på vadderade galgar, så att det inte blir för mycket tryck på axlarna, då blir tyget deformerat där. Kjolar hänger man bäst upp i stora öglor som är fastsydda i linningen.
10. När man manglar linnedukar bör man se till att inte vecken hamnar på samma ställe varje gång. Då blir det nött i vecken.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Text och foto: Johanne Ländin

LÄS OCKSÅ: 12 vanliga tvättmissar som förstör våra kläder


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…