Annons

Annons

Bästa husmorstipsen från förr!

Här får du de tio bästa tipsen för hur du tvättar och vårdar dina kläder och ditt linne från riktiga experter, som forskat kring hur man gjorde förr.

Tvättbräda

Förr fanns det massor av knep för att vårda hemmets dyrbara textilier. Och på Skansen i Stockholm finns ett byalag med ”bykkäringar” som bevarat den gamla kunskapen och är specialister på tvätt och annan skötsel.
– Vi var fem stycken som bildade en studiecirkel för att förkovra oss i hur man bykte förr i tiden, berättar Ann Resare, numera pensionerad chef för Skansens Klädkammare.
I slutet av varje sommar, när Skansen har ull och lindagar, står bykkäringarna klädda i gamla dräkter och tvättar, medan de visar och berättar för besökarna.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Bykkäringarnas bästa tvättråd>>

DSC_0119

Ann Resare fräschar upp kavajen genom att borsta kragen med kaffe. Det fungerar också där tyget nötts blankt.

Ohyra som äter ylle är bland det värsta som man kan hitta i sin garderob. Nu för tiden är det vanligare med pälsängrar än mal och när man upptäcker att man haft påhälsning av pälsänger – ofta i form av tomma ”skal” – är det redan för sent. Då har de hunnit lägga ägg.
– Det är lättare att bli av med mal än pälsängrar. Mal klarar inte temperaturer under minus 18 eller över plus 60 grader, berättar Ann.

– Ett bra tips är att stoppa små ylleplagg i frysen i ett dygn för att ta död på malen. Blir det en riktigt kall vinterdag kan man passa på att lägga större yllesaker som filtar utomhus. Det går också att lägga stora yllesaker i svarta sopsäckar i solen, då stiger temperaturen inne i plastsäcken till mer än 60 grader och tar död på malen.

Det är viktigt att plaggen är rena.
– Ta bort fläckar och se till att det inte är dammigt i förvaringsutrymmet, annars är det som att göda mal och pälsänger. Ta ut och vädra plaggen ofta, råder Ann.
Fläckar är det bäst att ta bort omedelbart medan man vet vad det är som orsakat fläcken och innan de har torkat in.
– Många gamla sätt att ta bort fläckar är livsfarliga, medlen går inte ens att köpa längre. Och gamla knep i all ära – man ska minnas att tvättmaskinen är det bästa som hänt oss kvinnor. Vilket slit det var att byka.

DSC_0136_2

Fett löser fett, säger Berit Lindén och visar hur man gnider tvålen mot fläcken och låter det sitta en stund innan man tvättar.

Nu finns Bykkärringarnas bästa tips samlade i ett inbundet häfte. Det går, till exempel, att köpa i Skansenbutiken.

Bykbooklet

Text och foto: Johanne Ländin

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…