Annons

Annons

Bästa nyårsmenyn

året runt

Vänta in det nya året med en elegant middag på oxfilé med portvinssås, citrongrönsaker och potatiskaka.

Helstekt oxfilé
4 personer:

750 g oxfilé i helbit
salt, svartpeppar
smör till stekning

Sätt ugnen på 175 grader. Bind upp oxfilén med hjälp av steksnöre så att den får en fin och jämn form. Salta och pepp­ra runt om.

Annons

Bryn köttet på hög vär­me så att det får fin färg runt om. Lägg över i en ugns­form. Stick in en stek­termometer i mitten av köttet och stek vidare i ugnen till en innertemperatur på ca 55–56 grader. Ta ut och låt köttet vila.

Gilla Året Runt på Facebook

Portvinssås
4 personer:

2 schalottenlökar
1 msk smör
2 msk balsamvinäger
1 1/2 dl portvin
2 1/2 dl oxbuljong (från fond på flaska eller tärning)
1/2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 timjankvist
2 msk äppelmos
1 1/2 tsk Maizena majsstärkelse
1 msk smör

Finhacka löken och fräs den i smöret i en kastrull, utan att den får färg. Tillsätt vinäger, portvin, fond, vatten, tomatpuré och timjankvist. Låt såsen koka ihop tills det återstår ca 2 1/2 dl. Sila såsen och smaka av med lite äppelmos. Rör ut majsstär­kelsen i lite vatten och vispa ner i såsen, koka upp. Rör ner smör­et strax före servering.

Citrongrönsaker
God grönsaksblandning som kan förberedas samma dag el­ler dagen innan och värmas i olja vid serveringstillfället.

4 personer:

300 g gulbetor
300 g morötter
10 brysselkål
2 rödlökar
2 msk olivolja
2 citroner, rivet skal
2 tsk flytande honung
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad timjan

Skala och skär morötter och gulbetor i skivor eller klyftor. Ansa och halvera brysselkålen. Skala och klyfta rödlöken.
Koka grönsakerna var för sig tills de har ett lätt tuggmotstånd. Låt rinna av. Hetta upp oljan i en kastrull, vänd ner grönsakerna med citronskal, honung samt örter. Låt allt bli varmt.

Potatiskaka
8 personer:

1 kg potatis
1 gul lök
1 dl hackad persilja
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl riven lagrad ost t ex Västerbottensost
4 ägg
3 dl grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare. Finhacka lök och örter. Varva potatis, ost, lök och ört­er i en smord ugnsform, ca 24 cm i diameter. Täck gärna botten med bakplåtspapper.

Vispa grädde och ägg och häll över kakan, peta med en gaffel så att blandningen rin­ner ner mellan lagren i potatis­kakan. Grädda mitt i ugnen ca 75 minuter, täck med folie om kakan får mycket färg. Känn med sticka att den är klar.

Av: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…