Annons

Annons

Så kan städhjälp och hämtmat minska stressen och göra dig lyckligare

Hämtmat och städhjälp kan vara några av ingredienserna till ett lyckligare liv. Det hävdar i alla fall forskare vid Harvard Business School och University of British Columbia i en ny studie.

Vill du må bättre, känna dig lyckligare och reducera stressnivåerna i ditt liv? Då ska du köpa mer hämtmat och anlita regelbunden städhjälp.

Bild: Micheko Productions, Inh. Michele Vitucci / Alamy

Detta är slutsatsen av en forskningsrapport från prestigefyllda Harvard Business School och University of British Columbia. Forskarna har studerat 4 500 personer i USA, Danmark, Holland och Kanada.

Annons

Deltagarna fick drygt 300 kronor i veckan att spendera på antingen prylar eller hushållsnära tjänster.

Gilla Året Runt på Facebook

De som la pengarna på materiella ting, upplevde ingen förändringar i välmåendet. De som däremot la summan på hjälp i hemmet minskade stressnivåerna och ökade sitt välbefinnande.

Mer tid till vila och umgänge

Du kanske inte kan köpa lycka – i alla fall om det du köper är mer fritid. Genom att köpa tjänster som städning och matlagning, får vi mer tid över att umgås, vila och ägna oss åt fritidsintressen. På så sätt blir vi både gladare och mindre stressade, menar forskarna.

Kan du göra dig av med sysslor som stressar? Bild: Shutterstock/IBL

Forskare blev dock förvånade över att inte fler personer lägger pengar på att slippa hushållsarbete. En möjlig förklaring är vår lutheranska arbetsmoral, som säger att det är fult att lata sig, tror de.

Men det är helt fel tänkt, utifrån studien. Om du tycker att något känns tråkigt, stressigt och ångestladdat har du allt att vinna på att köpa dig fri från att slita ut dig i onödan!

Källa: New York Times
Text: Malin Karlberg

Foto: IBL

Läs också:

Agnes Wold om städmyterna: ”Jag blir aggressiv bara jag tänker på det”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…