Annons

Annons

Bästa sättet att rengöra en ugnsform och två du ska undvika

Att diska använda ugnsformar är ofta ett större arbete än det borde vara. Vi har testat knepet som funkar och två du ska undvika.

Bikarbonat och diskmedel

Den metod som fungerar bäst är att täcka hela insidan av formen med bikarbonat och diskmedel. Fyll sedan formen med varmt vatten och låt stå i cirka 15 minuter. Slutligen tar du en tvättsvamp och börjar diska formen medan du strör bikarbonat över de fläckar som kvarstår. Friktionen från bikarbonatet ska då enkelt få bort de värsta av fläckar.

Annons

Mat som bränner fast i ugnsformar skapar ofta onödigt mycket arbete i köket. Bild: IBL

Diskmedel och aluminiumfolie

Detta tips finns över hela internet. Tydligen ska aluminiumfolie, hoprullat till en form, vara mer effektiv än en tvättsvamp när man verkligen behöver skrubba. Tyvärr är den inte i närheten av lika effektiv som kombinationen bikarbonat och diskmedel. Trots att man lämnar formen i varmt vatten och diskmedel i cirka 15 minuter lever inte aluminiumformen upp till myten. Det hade varit effektivare att använda sig av stålull eller en grov tvättsvamp.

Ättika

Att använda ättika för städning i hushållet fungerar så väl i många fall att det blev en stor besvikelse när det skulle testas på ugnsformar. Trots att man blötlägger formen i ättika i 20 minuter innan man börjar skrubba fungerar inte detta knep. Ättikan är helt oförmögen att råda bot på fett och ingrodda rester och borde sparas till att tvätta fönster.

Gilla Året Runt på Facebook

Blötläggning och disksvampar i kombination med bikarbonat fungerar bäst i test. Bild: IBL

Källa: Goodhousekeeping.com

Text: Marcus Alm

Prova också: 6 tips – så rengör du en vidbränd kastrull

12 snygga och praktiska gratängformar till ditt kök


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…