Annons

Annons

Bästa tipsen för att odla ätbart på balkongen

Gör balkongen till en köksträdgård! Satsa på en grön balkong med kryddörter, grönsaker och blommor i en frodig mix. Det finns mycket att odla i krukor och lådor!

Hur härligt är det inte att ha kryddörter, grönsaker och bär på balkongen? Här är våra bästa tips för hur du lyckas med odlingarna i krukor och lådor!

Tänk på:

1. Alla krukor bör ha avrinningshål i botten.
2. Korgar kan kläs med plastsäckar som man sticker några hål i.
3. Glöm inte att gödsla, näringen tar snabbt slut i krukorna. Använd långtidsverkande näringskorn eller flytande näring i vattnet.
4. Solen kan ta knäcken på växterna. Ställ dem i skuggigt läge på golvet extra gassiga dagar.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Ätbart som passar för balkong:

Kryddörter, både ettåriga och fleråriga
Jordgubbar och smultron
Rabarber
Tomater
Chili och paprika
Mangold
Sallat och andra bladgrönsaker
Kål
Sockerärter
Vinbär och krusbär

Använd höjden!

Kan du sätta upp en hylla är det perfekt! Den har plats för många krukor och ger dessutom lite höjd. Korgen framför innehåller en kryddblandning av timjan, salvia och oregano samt orangeröd nemesia, en ettårig sommarblomma. Kryddörterna kan klara vintern, byt ut sommarblomman mot en ny nästa år.
Pallar och bänkar kan man ställa krukor på. Platsen under en bänk blir ett bra förvaringsutrymme för till exempel vattenkanna, redskap och jordsäck.
En spaljé med klätterväxter ger både höjd och en grön vägg.

Plantera flerårigt

Fleråriga växter kan mycket väl klara en vinter på balkongen, men ställ dem nära husfasaden där det är någon temperatur varmare och framförallt inte regnar i krukorna för mycket.
Plantera fleråriga växter i korgar. Förutom att de är lätta att flytta så spricker de inte som terrakottakrukor riskerar göra vid minusgrader.
Små och svagväxande träd kan klara många år i kruka. Fråga i plantskolan eller trädgårdsbutiken vilka sorter som är lämpliga.

Text: Anni Jähde 


Foto: Annika Christensen

Läs också:

Rätt blommor för varje väderstreck på balkongen

5 tips för frodigare balkong


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…