Annons

Annons

Therez led av karpaltunnelsyndrom: ”Äntligen vågar jag lyfta mina barn igen”

Det började med värkande handleder. När Therez Wetterflod dessutom tappade känseln i fingrarna och oroade sig för att hon skulle tappa sitt nyfödda barn insåg hon att det var dags att söka hjälp.

Med två småbarn som ska bäras och lyftas har det varit tufft för Therez Wetterflod att drabbas av karpaltunnelsyndrom i båda händerna.
– Jag hoppades länge att besvären skulle gå över av sig själv. När jag väl opererades var själva operationen över på tjugo minuter, berättar hon.
Hon bor på Stöcksjö i Umeå med sin man Johan och barnen Juni, 3 år, och Victor, 1 år. Vanligtvis arbetar hon som tandhygienist men har varit mammaledig. För tre år sedan kom de första symtomen på att allt inte stod rätt till med Therez händer. Hon var gravid i åttonde månaden med sitt första barn och hade samlat på sig mycket vätska i kroppen. Hon började vakna om nätterna av stickningar och domningar i handlederna.

Annons

– Det strålade och blixtrade av smärta och nätterna var värst, då kunde jag inte ens skaka liv i händerna, fingrarna var helt bortdomnade. Det gjorde så himla ont att jag bara ville gråta, säger Therez.

Hon visste att smärtan kunde bero på karpaltunnelsyndrom som ofta förekommer i slutet på graviditeten hos gravida kvinnor vid överansträngning. Men hon hade hört att symtomen kunde gå över efter förlossningen, i samband med att svullnaden i kroppen försvann.

– Min mamma har opererats för karpaltunnelsyndrom i båda händerna och vänster fot. Så jag kände till besvären, säger Therez.

Ont dygnet runt

På vårdcentralen fick hon stödskenor för att avlasta händerna, men de hjälpte inte mot slutet av graviditeten. Till sist sökte hon hjälp på ortopeden på Norrlands universitetssjukhus. Testet visade att nerverna i båda handlederna var i kläm och att det krävdes operation.

– Läkaren konstaterade att jag hade karpaltunnelsyndrom på båda händerna. Men att ha så mycket värk och dessutom tappa känseln i alla fingrar är ovanligt och läkaren ville operera direkt. Han förklarade att nerverna kan skadas om de ligger i kläm länge och att jag riskerade att drabbas av nedsatt känsel. När jag riktigt insåg allvaret blev jag rädd, säger Therez.

Eftersom hon var gravid fick operationen vänta. I stället fick hon kortinsonsprutor som dämpade svullnaden.
– Det kändes som om himlen öppnade sig. Värken försvann med en gång, det var en sådan lättnad, säger Therez.

När dottern Juni strax därpå kom till världen slog hon helt bort alla tankar på operation.
– Jag befann mig i en lycklig bebisbubbla och kortisonsprutorna hjälpte mot värken. Lite känselbortfall kan jag leva med, tänkte jag.
Efter lite mer än ett år blev Therez gravid på nytt. Värken i handlederna gjorde sig påmind på nytt och trappades långsamt upp. Till en början hjälpte handskenor och alvedon.

– Till sist värkte handlederna dygnet runt. Jag fick totalt känselbortfall i händerna och tappade ofta det jag höll i. Det blev tungt att lyfta min dotter och jag var rädd för att tappa henne.

Ingreppet tog tjugo minuter

– Oron över hur jag skulle klara av två 
småbarn med värkande händer blev allt starkare och jag började förlika mig med tanken på operation, säger Therez.

För ett år sedan, i maj 2016, när sonen Victor var tre månader, opererades vänsterhanden. Själva ingreppen gick fort, efter tjugo minuter var den klar. Under lokalbedövning la man ett snitt i handleden upp mot handflatan och öppnade den trånga kanalen för att lätta på trycket.

– Alltihop gick snabbt och smidigt. Första dagarna efter operationen var såret ömt, men domningarna och värken försvann. Däremot fick jag panik av att vara vaken när de skar och sydde ihop och höll på att svimma flera gånger, säger Therez.
Efter två veckor togs de tio stygnen bort och det enda som syns är ett mindre ärr på fyra centimeter precis ovanför handleden.

– Kämpigast har varit att känna sig handikappad, och det har varit speciellt tufft med två småbarn.

Värken är borta

Resultatet blev bra. Efter sjukgymnastik och träning är vänster hand så gott som återställd.

– Visst kan jag känna av lite värk ibland, mest när det är kallt ute.

Therez går och samlar mod för att operera högra handen i början på nästa år. Hon har blivit lovad att bli sövd denna gång för att slippa råka i panik.

– Läkarna rådde mig att operera eftersom det var jättetrångt i kanalen i vänsterhanden. Både som småbarnsmamma och i mitt jobb som tandhygienist känns det det viktigt att jag kan använda båda mina händer.

Läs också: Karpaltunnelsyndrom drabbar kvinnor i  medelåldern

Var rädd om händerna – 5 tips

1. Lyssna på din kropp och dina händer. Ta en paus om du 
 blir trött i händerna för att du använt dem för mycket.
2. Variera arbetet och undvik enformiga och upprepande rörelser.
3. Undvik att ha handlederna kraftigt böjda när du sover. Använd handleds- stöd eller linda handen med elastisk binda om natten.
4. Se över din jobbställning. Handleder och händer bör helst hållas utsträckta. Placera tangentbordet så att underarmarna kan vila.
5. Använd ergonomiska arbetsredskap på jobbet och hemma, såsom speciella musmattor och tangentbord.
Källa: Steg för hälsa, Reumatikerförbundet, Vårdguiden, 1177.

Text: Margaretha Eldh 

Foto: Johan Gunséus

Läs också:

Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

Therese, 39, blev fri från reumatism: Jag ändrade kost 
– och värken försvann


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…