Annons

Annons

Behöver din relation sömn på skilda håll?

Är varje natt en kamp om täcket? Lever du med en snarkare? Kommer du ens ihåg när du fick en god natts sömn senast? Nu provar allt fler sömn-skilsmässa.

Bild: IBL/Shutterstock

I filmer ser det alltid härligt och romantiskt att sova ihop. Men låt oss vara ärliga, verkligheten ser inte riktigt ut så. Olika sovrutiner, någon som fryser samtidigt som den andra upplever tropisk värme eller kanske är någon av er en storsnarkare? Nu provar allt fler par sömn-skilsmässa.

Annons

Men vad är då en sömn-skilsmässa? Enkelt uttryckt betyder det att du väljer att sova i en annan säng eller i ett annat rum än din partner. Detta för att ni båda ska kunna sova gott i en miljö som passar era egna behov bäst.

Gilla Året Runt på Facebook

Läs också: Ny studie: Sömnbrist påverkar kvinnor mer än män

En studie på 3000 amerikaner visar att ungefär 31 procent var positiva till att ta ut sömn-skilsmässa. Även om man älskar sin partner kan det finnas en rad anledningar till att man inte vill sova ihop.

Är du nyfiken på idén om att sova separat men är rädd för att närheten försvinner om ni inte sover ihop? En god natts sömn gör att du blir på bättre humör, känner dig mindre stressad och att du presterar bättre. Något som i slutändan kan gynna din relation.

Läs också: 6 saker du bör göra innan du lägger dig – för en bättre sömn

Parterapeuten Tamara Greens bästa tips hur du föreslår en sömn-skilsmässa för din partner:

  • Placera inte skulden på din partner – hänvisa istället till hur er nuvarande sovsituation har en negativ inverkan på er båda.
  • Föreslå att ni borde sova separat. Säg något i stil med ”Jag undrar om du är öppen för att försöka testa något som kan gynna oss båda. Jag tar bara upp detta för att jag bryr mig om dig, vår relation och att vi båda ska kunna sova så bra som möjligt.”
  • Om din partner är öppen för idén – var noga med att prata om alla frågor och känslor som kan tänkas dyka upp längst vägen.
  • Slutligen, om ni bestämmer er för en sömn-skilsmässa, se till att era vakna timmar tillsammans spenderas på ett meningsfullt sätt. Planera in tid tillsammans bara ni två. Lägg undan mobiltelefonerna och njut av varandras närhet.

Läs också: Enkla testet som visar hur mycket sömnbrist du har

Källa: Health

Text: Hanna Carlsson
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också: 8 naturmedel som kan förbättra din sömn


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…