Annons

Annons

Berith Fritzon testade Dash-dieten

Jag gick ner 20 kilo och blev frisk på köpet! För drygt ett år sedan var Berith Fritzon på gränsen till diabetiker och skulle operera sitt ena knä. När hon var på en föreläsning och fick kontakt med en coach som hjälpte henne med Dash-dieten och då rasade kilona.

LÄS OCKSÅ:
Nya dashdiet kan sänka blodtrycket
Stor viktguide – vilken metod passar dig bäst
Experten, Ulrika Davidsson tipsar hur du håller motivationen på topp

Berith Fritzon, som använder sig av DASH dieten. Foto Anna Hållams

För drygt ett år sedan var Berith Fritzon på gränsen till diabetiker och skulle operera sitt ena knä. De 20 kilona hon hade i övervikt gjorde inte saken bättre. Till slut gjorde värken i knäet att hon var tvungen att göra något radikalt. När hon var på en föreläsning och fick kontakt med en coach som hjälpte henne igång då rasade kilona.

Annons

– Jag har testat alla dieter men nu fick jag hjälp av en coach och jag och min man gjorde det tillsammans och då var det mycket lättare. Jag har gått ner 20 kilo och Peter 39 kilo, säger Berith.
Kilona har smugit sig på efter två graviditeter och när hon sedan började plugga och blev mer sittande, ja då blev hon bara tyngre och tyngre. Till slut tog kroppen stryk.

dashdiet

– Förra hösten var mina värden jättedåliga. Jag var nära på diabetiker och hade högt blodtryck och det fick jag medicin för. Och mitt knä värkte konstant, berättar hon.
Träningen hade det varit lite si och så med men nu tog hon tag i den biten också. Styrketräning och spinning 4-5 gånger i veckan blev det och det gav förstås viktnedgången en extra skjuts.
– Vi har uteslutit massor med socker och salt som vi åt varje dag. Idag brukar jag göra äggröra med kanel på och det är jättegott och då slipper jag saltet. När jag tog bort saltet så tappade jag de sista kilona, säger Berith.
Idag är det helt naturligt för henne att inte äta godis, bullar och kolhydrater och också att gå och träna. Det är många som tycker att hon ska unna sig något gott ibland men det gör hon, säger hon bestämt.
– Jag mår mycket bättre nu och jag unnar mig jättemycket gott! Vi köper fint ekologiskt kött och äter färska bär. Folk tycker att det är dyrt med en burk färska hallon men vad kostar inte deras godis? Och vi har blivit väldigt kreativa med vad man kan göra med grönsaker, det är riktigt roligt, säger Berith.

Namn: Berith Fritzon
Ålder: 52
Bor: Jönköping
Gör: säljare
Familj: maken Peter och två vuxna söner
Metod: Dashdieten
Gått ner: 20 kilo

Så funkar Dash-dieten:
Dash står för Dietary Approach to Stop Hypertension. Dieten gör att du minskar risken att drabbas av hjärtproblem och samtidigt som du når en hälsosam vikt.

Ät mer: Fullkornsprodukter, grönsaker/frukt/bär, bönor och ärter, fisk,  magert kött, omättat fett, vegetabiliska oljor (raps-, oliv-, nöt- eller avokadoolja)
Ät mindre: Salt, rött kött, långkedjat mättat fett, t ex bacon, färdiga köttbullar och hamburgare, socker  i form av kakor, godis och läsk

Av Jessica Devert

LÄS OCKSÅ:
Nya dashdiet kan sänka blodtrycket
Stor viktguide – vilken metod passar dig bäst
Experten, Ulrika Davidsson tipsar hur du håller motivationen på topp

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…