Annons

Annons

Billigare lådvin bakom fördubblat drickande

Bag in box-köpare dricker mer alkohol än andra. Men nu slår en ny rapport hål på myten som boxvinet som en “kvinnofälla”. “Män och kvinnor som köper boxviner dricker ungefär lika mycket vin”, säger rapportförfattaren Mats Ramsted till SVT.

Ingen kvinnofälla, visar forskningen. Bild: Shutterstock/IBL

Sedan lådvinet kom till Sverige 1996 har vinförsäljningen i det närmaste fördubblats.

Under årens lopp har lådvinsdrickandet också debatterats flitigt. Det har bland annat handlat om att mängden vin och lättheten att trycka på knappen skulle uppmuntra till vardagligt slentriandrickande.

Annons

Efter 20 år med lådviner på marknaden har nu Karolinska Institutet gjort en studie av effekterna med Centralförbundet för Narkotika och Alkoholupplysning (CAN) i samverkan med Systembolaget. Slutsatserna bygger bland annat på försäljningsdata från Systembolaget och på mätningar och intervjuer som CAN genomfört om alkoholvanor och konsumtion 2013–2015.

– Vi kan slå fast att vi dricker mer vin i dag än vi skulle ha gjort om inte lådvinerna börjat säljas. Om vi slår ut det på hela den vuxna befolkningen i Sverige så innebär det tre glas extra vin i månaden. Och tittar vi bara på gruppen som dricker vin innebär det såklart ännu flera glas, säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN och författare till rapporten till SVT.

Lådvinsköpare dricker mer

Forskarna har även slagit fast varför ökningen skett. För det första handlar det om att lådvinet är billigare än vin på flaska.

En annan, och kanske inte lika väsentlig faktor, är att boxen är lätt att transportera.

Men klart är att lådvinerna förändrat vårt dryckesmönster. Lådvinerna står idag för drygt hälften av vinförsäljningen på Systembolaget.

– Vi kan se att de som köper lådviner är personer som dricker relativt mycket. Man dricker i genomsnitt 50 procent mer vin än de som köper vin på flaska. Och man dricker också mer alkohol totalt sett, säger Mats Ramstedt till SVT.

Läs också: Jag smygdrack lådvin i garderoben

Beskrivits som ”kvinnofälla”

Under årens lopp har lådvinerna också målats ut som ett hot mot folkhälsan som Systembolaget tvingades att ta in mot sin vilja.

Röster har höjts för att sätta in någon sorts nivåmätare på boxen. Bland annat i en motion från 2009 av folkpartisten Solveig Hellquist.

Öppnar man en flaska vin blir den egna konsumtionen mer tydlig och uppenbar. Som ett stöd för egenkontroll av konsumtionen bör det därför finnas nivåmätare på lådviner

Lådvinerna har även beskrivits som en ”kvinnofälla”.

Läs också: 9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Nu har forskarna tittat på skillnaden mellan män och kvinnors konsumtion av lådvin. Slutsatsen är att skillnaderna inte är så stora som många trott.

– Detta har utmålats som ett problem framförallt för kvinnor, men där ser vi att män och kvinnor som köper lådviner dricker ungefär lika mycket vin, säger Mats Ramsted till SVT.

Text: Henrik Högström

Läs också: 6 oväntade sätt du kan använda din tomma lådvinspåse


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…