Annons

Annons

Birgitta började äta LCHF och blev fri från fibromyalgi

Birgitta prövade allt mot sin fibromyalgi. Men det var först när hon bytte kost till LCHF som hon kände skillnad. "Jag mådde mycket bättre direkt", säger hon.

För åtta år sedan fick kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund diagnosen fibromyalgi.

fibromylagi

– Jag hade stora problem med smärta och värk under många år, och efter ett felaktigt lyft på jobbet blev jag bara sämre och sämre i ryggen. I perioder gick jag med kryckor och till slut blev jag stelopererad. Först blev jag bättre, men sedan kom andra symtom smygande, och jag blev oerhört trött, hade svårt att koncentrera mig och fick smärta på olika ställen i kroppen, berättar Birgitta.

Blev tröttare av alla mediciner

När Birgitta väl hade fått sin fibromyalgidiagnos hade hon gått med sina besvär under väldigt lång tid. Hon var sjukskriven, fick ta stora mängder smärtstillande och provade alla möjliga behandlingar för att må bättre.

Annons

– Jag mådde inte speciellt mycket bättre av någonting och medicinerna gjorde mig bara ännu tröttare och dimmigare.

Läs också: Nya matvanor med LCHF och paleo
Läs också: 3 tecken på fibromyalgi

Eftersom Birgitta arbetat som kock under flera år och alltid varit intresserad av mat blev hon, efter att ha gått på en föreläsning om LCHF, inspirerad att prova själv. Resultatet kom ganska snabbt, Birgitta märkte att hon mådde mycket bättre.

– Jag fick inte alls samma blodsockersvängningar, smärtan i lederna minskade, min mage var bättre och jag kände mig helt enkelt piggare. Jag har heller inte haft ett enda migränanfall sedan jag började med LCHF, berättar Birgitta.

Började motionera långsamt

I dag äter Birgitta en blandning av LCHF och paleokost och förutom att hon mår bättre både psykiskt och fysiskt, har hon även gått ner mycket i vikt. Förutom kosten har även fysisk aktivitet betytt mycket.

– Jag har fått väldigt mycket hjälp av min sjukgymnast. Jag tränar också yoga och är ute och promenerar regelbundet, i dag kan jag gå nästan hur långt som helst, vilket hade varit en omöjlighet för några år sedan. Ett av Birgittas ledord är ”sakta men säkert”, vilket i allra högsta grad har genomsyrat hennes ambition att kunna vara mer fysiskt aktiv.

– Det har varit en lång process att komma i gång med träning och promenader. I början kunde jag bara träna fem–tio minuter, men långsamt och successivt har jag kunnat öka på, berättar Birgitta

Text: Anna Horn
Foto: Tobias Nykänen

Läs också:

10 känslor som beskriver hur det är att leva med fibromyalgi


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…