Annons

Annons

Björn Ulveaus om premiären på ”Mamma mia! The party”

Först kom musikalen. Sedan kom filmen. Nu kommer MAMMA MIA! THE PARTY. Vi träffade Björn Ulvaeus och skådespelaren Michalis Koutsogiannikis inför premiären den 20 januari på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm. Björn avslöjar dessutom sin egen favoritmusik, sina framtidsplaner och vad han hade gjort om inte Abba varit…


Från den bistra vargavintern ute stiger vi rakt in i sommaren på grekiska Nikos Taverna som tagit ett helt år att specialbyggas för Tyrol på Gröna Lund. Taket är klätt med klätterväxter och bord med rutiga dukar trängs kring olivträd och fontän som är mittpunkten för musikprojektet MAMMA MIA! THE PARTY.

Annons


– Jag vill att gästerna ska komma in i en värld som är varm, glad, uppsluppen och bekymmersfri för några timmar, säger Björn Ulveaus som kläckte idén och som är exekutiv producent förstås.

Hur känns det inför premiären?
– Lite pirrigt känns det allt. Vi har haft ganska många förhandsvisningar med publik och det har gått väldigt bra, men en premiär är alltid nervöst ändå.

Vad är det värsta som kan hända?
– Att det blir något tekniskt fel, om en dator havererar eller om ljudet inte fungerar som det ska.

Vad har du för förväntningar eller förhoppningar med MAMMA MIA! THE PARTY?
– Jag hoppas det ska fungera som Gröna Lunds nya attraktion och sprida en massa glädje. Nu är det snart premiär och glädjande nog har biljettrycket varit otroligt.

Den som är sugen på att få se föreställningen där middagsgästerna interagerar med sångarna, skådespelarna och musikerna får nog vänta på att höstens biljetter ska släppas, för våren är nästan utsåld.


Michalis Koutsogiannikis
gör rollen som Niko, vars taverna är platsen där allt utspelar sig.

Har du sjungit i roller förut?
– Nej, jag sjunger mest för att jag tycker att det är roligt, när jag är på bra humör. Jag tycker mycket om att sjunga grekiska sånger och Abba är ju lite popigare.

Har du något Abba-favorit?
– De har ju så många låtar som är bra, men jag ska vara med och sjunga ”Thank you for the music” – den tycker jag mycket om, det är en rolig, positiv låt.


Var du ett stort Abba-fan själv som ung?
– Nej egentligen inte. Jag lyssnade på dem i Grekland på diskoteken som ung. Där spelades ju jättemycket Abba och eftersom det var en tid då många oskyldiga förälskelser spirade så ha man ju många trevliga minnen till Abba, skrattar han.

Hur är det att samarbeta med Björn Ulveaus?
– Det är väldigt trevligt. Björn är med hela tiden, och Benny har också varit här och hälsat på.

Van vid stora grekiska partyn kom hit som 20-åring. Hur var det att komma till Sverige?
– Kallt! Det kan jag f-n säga. Det var november, det var kallt och det var mörkt!

Vad förde dig hit?
– Vad tror du? skrattar han. Kärlek! Men jag var lite nyfiken på Sverige också. Jag läste ju på universitetet här och det här med skådespeleriet var faktiskt en ren slump.

Vad hade du varit om du inte blivit skådespelare?
– Alkoholist eller ett nervvrak, skrattar han. Allvarligt talat är skönt med ett yrke där man kan få ut sina känslor, men det är ju lite krävande också.

Vad har fått dig att stanna?
– Mina barn. Jag flyttade faktiskt tillbaka till Grekland när jag varit här i 15 år. Jag fick nog, tröttnade på kylan men i samma veva fick jag reda på att vi skulle få barn. Så då kom jag ju tillbaka. Men jag är där flera gånger om året. Annars går det inte, avslutar Michalis.

Uppsättningens kärlekspar sjunger bland matgästerna på Tyrol.

Och Michalis verkar trivas på Tyrol. Regissören Roine Söderlundh intygar att han vill att uppsättningen ska ge en illusion om att man befinner sig i värmen i Grekland inne på Tyrol.

– Jag vill ge publiken en annorlunda upplevelse, allt från hur man möts i entrén, maten, ouzon och zorban till Abba-låtar, säger Roine Söderlundh.

Björn Ulvaeus håller med.

– Att skapa en helt ny form av underhållning som MAMMA MIA! THE PARTY har varit bland det mest utmanande men också roligaste musikprojekt jag varit med om på länge.

Eller alla dina succéer – finns det något du känner att du har kvar att iscensätta?
– Kanske en ny musikal.

Många berörs ju mycket av ABBA ­- vilken musik berörs du själv mycket av?
– Beethovens pastoralsymfoni och Dvoraks nionde.

Till slut – finns det några resor, personliga möten eller livsmåsten kvar som du vill hinna med?
– Det finns inget jag känner att jag måste göra. Om jag inte har hunnit se pyramiderna innan jag dör, så spelar det ingen roll. Men jag känner en stark nyfikenhet inför framtiden. Det finns så mycket spännande som händer i världen just nu och jag vill vara kvar en tid till och se hur det går. 2018 tror jag det är som James Webb-teleskopet ska skickas upp och vem vet hur långt ut och in i universum vi kan se med det. Artificiell intelligens är något annat jag med intresse följer.

Tre snabba frågor med Björn Ulvaeus:

1. Om du inte jobbat med musik, vad tror du att det hade blivit av dig då?
– Jag tror att jag hade utbildat mig till civilingenjör och blivit företagsledare som mina förebilder, mina två farbröder Esbjörn och Lennart.

2. Tre ord som beskriver dig som morfar eller farfar?
– Glad, förlåtande och generös.

3. Du som är så beundrad av många – vem beundrar du själv?
– Stephen Hawking.

Av Erika Svernström Foto: Mats Backer och Sofia Gerholm

Vill du kika in och se hur det går till på MAMMA MIA! THE PARTY så klicka här.

Vill du läsa mer om Michalis Koutsogiannikis stora matintresse och grekiska favoriträtter så klicka här.


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…