Annons

Annons

Bjud på vin i magnumflaska! Perfekt när ni är många.

Har du många gäster är det extra festligt att servera vinet ur en magnumflaska.

Vin på magnumbutelj

Extra festligt med vin på magnumflaska

Det känns bra mycket lyxigare att bjuda på vin i magnumbutelj än att servera ur bag-in-box och faktum är att vinet i många fall smakar bättre om det lagrats i stora flaskor. Desto mindre luft i förhållande till mängden vin i flaskan, desto längre tid behövs för att vinet ska mogna. Så vill du lagra ett vin, varför inte ett i magnumflaska?
De här kan du dricka på en gång om du vill eller spara dem ett par år. Vill du hellre ha ”vanliga” 75 cl flaskor så finns dessa viner på sådana också.

Annons

Rött vin

Lionheart of the Barossa (2129) 219 kr. Från Barossa Valley i Australien kommer det här smakrika vinet gjort på enbart shiraz. Det är gott till både lamm- och nötkött. Gärna en mustig gryta. Passar också fint till en vällagrad ostbit.

Masi Campofiorin (5123) 239 kr. Det här ripassovinet från Valpolicella i Italien är en riktig gammal trotjänare. Åtminstone hemma hos mig. Passar bra till fläskkött, är utmärkt till rätter med fläskfilé med svamp. Men är egentligen gott till alla typer av kött tycker jag. Som den ostälskare jag är tar jag också gärna ett glas till en god hårdost.

Le Volte dell’Ornellaia (75751) 399 kr. Också en italienare – den här gången från Toscana. Ett lite dyrare men ändå mycket prisvärt vin när man vill lyxa till det lite. Det här skulle jag gärna dricka till en grillad lammkotlett med en grekisk sallad till eller varför inte något gott med viltkött? Älgfärsbiffar med potatismos smaksatt med parmesanost blir nog toppen!

Vitt vin

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc (22139) 175 kr är ett fräscht och fruktigt vin från Frankrike. Det är gott att dricka för sig själv eller till rätter med fisk och kyckling. Men allra bäst tycker jag att det gör sig till skaldjur. Lika gott till en läcker skaldjursplateau med lite smått och gott som till en helt vanlig räkmacka!

Chablis Clotilde Davenne (6307) 329 kr. Ännu en fransman, som alla Chablis gjord på druvan chardonnay. Ett trevligt och nyanserat vin som passar bra till både fisk och skaldjur. Något gott med lax lagar jag till det här vinet.

Mousserande vin

Rotari Brut Reserva (7567) 219 kr. När gästerna kommer serverar jag den här gången ett torrt mousserande vin från Trentino i Italien, gjort på mestadels chardonnay och en liten del pinot noir. Ett gott och prisvärt bubblande mingelvin som du också kan servera till maten, då gärna till skaldjur eller fisk.

Av Lena Walldin – vinintresserad redaktionsekonom på Året Runt

LÄS OCKSÅ
Gott med gryta

Ugnsbakad lax med räktopping

Grillad fläskfilé fylld med mozzarella


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…