Annons

Annons

Bli basisk och må bättre!

Basiskt ar ratt.

Förr var det bara hälsofanatiker som sysslade med det. Men nu vill alla syra grönsaker. Trenden är lika het som hälsosam.

Tänk dig en sjö, som efter miljöförstöring bli allt surare. Vad händer med allt liv i sjön? Jo, fiskar, plankton och växter blir sjuka. På samma sätt fungerar det i människokroppen om den utsätts för mycket luftföroreningar, stress och försurande kost, menar förespråkarna för syra-bas-balansen. En av dem är näringsterapeut som behandlat åtskilliga försurade klienter, det vill säga med ett pH-värde under 7,4:

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

– Våra celler har vätska omkring sig. Den vätskan ska vara basisk, för en sur miljö ökar inflammationsgraden och ger trötta och sjuka celler, säger Anna Jensson Hjelm, som anser att ett flertal av dagens åldersrelaterade sjukdomar kommer sig av ett för lågt pH.

Den största anledningen till att många är så försurade i dag är det stressiga samhälle vi lever i. För när vi stressar andas vi snabbare och ytligare och det bildas inte bara stresshormoner i kroppen, utan mjölksyra, som försurar kroppen i stora mängder.
– En långsam, avslappnad andning gör kroppen mer basisk, eftersom syret släpps lättare från blodet. Det bästa vi kan göra för att bli basiska är därför att träna på att andas sakta, säger hon.

Annat som gör oss försurade är ett stort intag av sura livsmedel som alkohol, kött, kolsyrat vatten, mjölk, socker, vete och kaffe, och en allt mindre konsumtion av basiska råvaror som gröna blad, rotfrukter, frukt och bär. Det bästa är att försöka äta ett överskott av basisk föda, i dag äter vi tvärt om; 70 procent surt och 30 procent basiskt.
– Om man nu inte vill byta ut allt sitt kaffe, kan man ju alla fall ersätta några koppar om dagen mot örtte eller citronvatten, som är basiskt. Och gärna ta tillskott som kalcium, magnesium och zink, eftersom dessa mineraler förbrukas snabbare av en sur kropp.

AV Minna Tunberger Foto Thinkstock,Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…