Annons

Annons

Bli frisk av att leka med barnbarnen!

Att träffa barnbarnen kan vara rena rama hälsokuren. Studier visar att det kan minska risken för depression och hjärt- och kärlsjukdomar, öka rörligheten och balansen och förbättra minnet.

Ebba Karin Samuelsson med barnbarnen Sigge och Ebbe.

Ebba-Karin Samuelsson, 65, träffar sina barnbarn Ebbe, 3, och Sigge, 9 månader, minst ett par gånger i veckan.
– Med Sigge, som bara är 8 månader får jag gosigheten, jag kan sitta länge med honom i knäet och snusa på honom. Bara att få ögonkontakt och se hans lilla leende, är så mysigt.
Fredagarna är hennes och Ebbes egen dag. Ibland gör de utflykter, går på Knattebio eller åker lokaltåg. Ofta är de hemma och leker, inomhus eller i trädgården eller går till lekplatsen och gungar.

Annons

LÄS OCKSÅ: 8 roliga saker att göra med barnbarnen

Tempot är lugnt utan stress.
– Vi behöver inte göra så märkvärdiga saker. Ebbe kan stå länge och titta på en traktor som gräver eller en fågel som badar i en pöl.
– Det är som om jag upptäcker världen på nytt när jag upplever allt genom hans ögon. Hans glädje smittar.

MINSKAR STRESS

Man vet att positiva sociala kontakter minskar stress som är en av de stora riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar.
I den processen har lugn-och-ro-hormonet oxytocin en viktig roll.
Oxytocin gör oss avspända och tillitsfulla men påverkar också hela immunsystemet och sätter i gång de reparerande funktionerna i kroppen, enligt Kerstin Uvnäs-Moberg, professor i fysiologi som har forskat mycket om oxytocin.
– Kontakten med barnbarnen är speciell för att den är så kärleksfull och okomplicerad. Det finns ingen konkurrens eller medveten elakhet som det kan göra mellan vuxna.
– Ögonkontakten och leendet är dörröppnaren, som sätter igång oxytocinet och väcker önskan om att komma nära och hålla om. Beröringen stimulerar oxytocinet ytterligare.
Men det gäller att inte trötta ut sig och ta på sig för stort ansvar. Det visar en australiensisk studie där 186 kvinnor mellan 57 och 68 år fick göra olika minnestest. De som passade barnbarnen en dag i veckan hade bättre resultat än de som inte träffade dem alls medan de som passade sina barnbarn fem dagar i veckan eller mer, hade sämre minne.
För Ebba-Karin är kontakten med barnbarnen kravlös. Hon kan koncentrera sig på dem och behöver inte ta ansvar för allt det praktiska runt omkring. Dessutom är det inte så långa stunder i taget.
– Det väcker så många positiva känslor. Jag är kär i mina barnbarn och blir glad, stolt och varm i hela kroppen bara jag tänker på dem, säger Ebba-Karin. Det känns också stort att känna att jag är en viktig person i deras liv.

Av Ussie Hjelm Foto Birgitta Rydbeck

LÄS OCKSÅ:
Jag hade inga barn, men fick ”barnbarn”.

Fick hjärtinfarkt av stress

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…