Annons

Annons

Bli lyckligare med saffran!

Inte bara lussekattens gula färg gör oss glad. Saffran innehåller också ämnen som kan motverka depression

saffran är bra för hälsan

Att saffran är världens dyraste krydda verkar inte spela någon roll – åtminstone inte i jultider. Varje år sätter vi svenskar i oss tre ton!  Det är inte konstigt att den guldfärgade kryddan är så dyr. Saffran utvinns från pistillmärkena på saffranskrokusen – och dessa plockas för hand. Dessutom krävs det 70 000 blommor för att framställa ett endaste kilo. Lussebullarnas gyllene färg gör nog många glada – men även innehållet i saffran har visat sig ha humörhöjande effekter. Saffran innehåller nämligen ämnen som kan påverka halten serotonin i hjärnan.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Hormon som gör oss lyckligare

– Serotonin brukar kallas lyckohormon, men egentligen är det inget hormon utan ett signalämne i hjärnan, liksom dopamin och noradrenalin. Har man höga doser serotonin i hjärnan känns det som att solen skiner även när det regnar, berättar apotekaren Dan Magnusson.

Brist på serotonin gör så att man blir hängig, ledsen och olustig. Med hjälp av serotonin kan nervcellerna i hjärnan kommunicera med varandra. Står du inför en tuff utmaning, så skickar hjärnan ut serotonin som signalerar ”du är stark, det här klarar du!  Ju högre halt serotonin, desto bättre och gladare känner du dig. Men signalämnet fungerar bara under en kort tid.

– En kort stund efter att serotoninet utsöndrats går det tillbaka igen, i något som kallas återreception, säger Dan.  Vill man behålla sitt glada humör, gäller det alltså att inte serotoninet beger sig av ”hemåt” igen.

– Det är så antidepressiva läkemedel, så kallade SSRI, fungerar. De sätter stopp för återreceptionen, och serotoninet blir kvar, berättar Dan.

Kosttillskott med saffran

Samma effekt som SSRI har på serotonin, har även saffran. Saffran ökar koncentrationen av serotonin i hjärnan. Det har forskare tagit fasta på och utvecklat ett nytt kosttillskott, Saframyl Positive Mood.  Kosttillskottet är tänkt att förebygga depressioner. Har man under en lång period kanske varit stressad och okoncentrerad, brukar det leda till nedstämdhet. Det är i denna situation, innan den nedåtgående spiralen letat sig ner till botten, som Saframyl kan göra nytta. Man ska dock inte ersätta eller kombinera kosttillskottet med antidepressiva läkemedel, utan att höra efter med en läkare först.

– Studierna visar att Saframyl ger effekt efter cirka 14 dagar. Då känns det som att man tagit sig över tröskeln och man kan se att det finns ljuspunkter i livet, säger Dan Magnusson.

Av Kristina Eriksson Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ:
5 bra övningar – träna bort din onda nacke

Sänk blodtrycket på två veckor med rätt kost

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…