Annons

Annons

Bli matsmart – 8 sätt att banta matkontot utan att tumma på kvaliteten

God, hälsosam mat på tallriken och mer pengar i plånboken kan kännas som en svår ekvation, men det är inte omöjligt. Med hjälp av lite planering, tid och medvetenhet kan du spara stora summor varje månad.

Våra matinköp äter upp en stor del av den månatliga budgeten och en något mindre summa på kvittot lockar nog många i matbutiken. Att inte handla mat när man är hungrig är ett råd som många hört, men det finns flera andra knep man kan ta till för att banta både inköp, spill och utgifter.

Annons

Här följer 8 knep att ha i åtanke när du handlar och lagar mat:

1. Planera inköpen

Planera en veckomeny och gör en inköpslista. Storhandla allt en gång i veckan så slipper du dyra småhandlingar och impulsköp. Håll även koll på eventuella rabatterade priser och planera din veckomeny utifrån dem.

2. Ät enligt säsong

Håll koll på när olika grönsaker och råvaror har sin säsong, det syns nämligen i priset. Det är inte bara ett bättre val för plånboken, utan även för miljön om du väljer närodlade alternativ.

3. Släng inte mat

Mycket mat går till spillo om den slängs så fort den börjar bli lite trött. Enligt Land.se slänger vi så mycket som 28 kilo mat per person om året. Utnyttja allt du lägger pengar på och slipp köpa nytt genom att regelbundet kontrollera vad som finns i kylen, frysa in rester och ta tillvara på grönsaker i flera av dina rätter under veckan.

4. Ta en matlåda till jobbet

Med matlådan sparar du snabbt en ansenlig summa pengar och tar dessutom enkelt tillvara på rester. Genom att göra storkok kan du dessutom spara tid i köket och få fler matlådor till veckan.

5. Gör eget

Har du tid och ork kan du spara mycket pengar genom att baka eget bröd eller odla grönsaker och örter hemma. Förutom att spara pengar så får du även hög kvalitet på dina hemodlade och -bakade produkter, som saknar alla tillsatser som finns i många livsmedel i matbutiken.

6. Laga från grunden

Det du lägger ut i tid sparar du i pengar. Genom att laga maträtter från grunden istället för att förlita sig på halvfabrikat kan du spara mycket pengar och dessutom få mat som håller en högre kvalitet och helt enkelt är lite godare.

7. Skär upp själv

Råvaror som säljs skurna, rivna eller malda färdigt kan ofta reflektera det jobb som gjorts i priset. Köp istället färska produkter och gör jobbet själv, du sparar pengar och får dessutom färskare råvaror.

8. Bli vän med frysen

Genom att frysa in matlådor och livsmedel förlänger du deras livslängd och minimerar risken för att behöva slänga dem i onödan, så fyll på i frysen nästa gång du kikar in i kylen.

Text: Nanna von Knorring, MåBra
Källor: Land.se, Time.com, Huffingtonpost.com
Foto: Shutterstock

Läs också:

5 goda vanor du får med matlådan


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…