Annons

Annons

Bli pigg med din biologiska klocka

PIGG I VINTER
Vill du känna dig sprudlande pigg och alert i vinter? Se då till att följa din biologiska klocka. Nu närmar sig vintern med stormsteg och de ljusa timmarna på dygnet blir allt färre. Vi är många som knappt får några solstrålar alls på nästan på dagarna.

Annons

Inte sällan sitter vi sedan uppe på kvällarna framför tv-apparater, datorer och surfplattor och exponeras för konstgjort ljus – precis tvärtemot vår biologiska klocka, även kallat dygnsrytmen.

Den som skapats genom evolutionen och säger åt oss att vara vakna och i rörelse medan det är ljust ute och det går att hitta föda. Och att sova på nätterna när det är mörkt, då ämnesomsättningen går ned och organen får möjlighet att vila.
– När vi trotsar den inbyggda klockan kommer hormonerna i otakt. Det här tär på kroppen, säger Maria Lennernäs Wiklund, biträdande professor inom hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet, som forskar om dygnsrytmen och ätande.
– Vi kommer inte bara att bli tröttare och mer orkeslösa av att sova för lite. Vi kan dessutom bli deprimerade, få försämrat minne och åldras i förtid, säger hon.
– Om vi dessutom äter mycket under sena kvällar och nätter, när varken organ eller hormoner är redo, ökar risken att utveckla diabetes typ-2, hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt. Åtskilliga studier på skiftarbetare visar på risk för ohälsa, säger hon.
Även risken för vissa cancersjukdomar tros öka. Det förklaras av att det uppstår lägre nivåer av sömnhormonet melatonin om vi stannar uppe med tända lampor och ljus från tv, datorer och annan teknik. Melatonin är ett slags antioxidant, som skyddar mot fria radikaler som skadar cellerna.
– Jag tycker att man ska ut i dagsljuset så mycket man kan och gärna tidigt på dagen i det blå ljuset. Dygnsrytmen är beroende av dagsljuset. Det gör så att man håller sig piggare och mer aktiv under dagen och att det sedan börjar utsöndras mer melatonin på kvällen och att man då blir sömnigare, säger Maria Lennernäs Wiklund.

Av Minna Tunberger Foto: Shutterstock/Thinkstock

 

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…