Annons

Annons

Blir man mer solbränd av kosttillskott?

Funkar kosttillskott som säger sig skydda huden vid solning och göra att man blir mer brun? Året runts apotekare ger svar!

Blir man mer solbränd av kosttillskott?
 Jag har en fråga om kosttillskott som säger sig skydda huden vid solning och göra att man blir mer brun, som Maxosol. Funkar detta eller kan det rentav vara skadligt för huden?
Solveig

Maxosol är ett kosttillskott som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter som bidrar till att bibehålla en normal hud och som även kan stärka hudens normala pigmentering. Det är framför allt antioxidanten betakaroten som bidrar till att skydda huden och ge den en lätt solbrun ton. Det finns vetenskapliga studier som visar att regelbundet intag av betakaroten minskar risken för hudcancer som orsakats av solen. Maxosol innehåller även antioxidanterna C-vitamin, zink, selen och E-vitamin som skyddar cellerna mot den oxidativa stress som solljus utsätter hudens celler för. Även lykopen och liponsyra har betydelse för en frisk hud. Maxosol och andra liknande produkter på marknaden är alltså framtagna i syfte att öka hudens skydd mot solens strålar och även fördjupa solbrännan.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Jag har inte hittat några vetenskapliga studier på om preparaten bevisligen fungerar, men i kundkontakten på mitt apotek har några kunder berättat att de upplever att de inte bränner sig lika lätt när de använder Maxosol. Det kan förstås bero på många andra faktorer också, och det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle skydda mot solen. Jag kan inte se att det skulle vara skadligt för huden att använda Maxosol i rekommenderad dos annat än om man litar för mycket på tabletternas funktion och därför inte skyddar sig med solskyddsmedel. På grund av det höga innehållet av betakaroten rekommenderas preparatet dock inte till rökare, då tillskott av betakaroten ökar risken för lungcancer hos rökare.

Det är ytterst viktigt att poängtera att den här typen av kosttillskott endast ska användas som ett komplement till solskyddskräm, aldrig som ensamt skydd. Om du vill testa Maxosol rekommenderar jag att du börjar ta tabletterna ett par veckor innan du tänker utsätta dig för stark sol. Var även noga med att dessutom smörja in huden ordentligt med solskyddsfaktor. Då får du bästa förutsättningarna för en skyddad, frisk och solkysst hud.
Anneli, Året Runts apotekare

Mejla till [email protected], 
eller skicka ett brev till Året Runt, 
Box 50457, 202 14 Malmö.
 Märk kuvertet ”Fråga apotekaren”.

Läs också:

Välj rätt solskyddsfaktor: Här är märkningen du ska hålla koll på

Här är maten som ger dig 
naturligt solskydd!

Anneli är Året Runts apotekare!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…