Annons

Annons

Niklas Jihde: Jag räddade min fru från en annan man

Att Niklas är en av Sveriges bästa innebandyspelare genom tiderna, hade Linda ingen aning om. Hon ville inte ens gå på guldbanketten med SM-lagen, som kompisarna bjöd henne på. Men den kvällen blev Niklas och Linda ett par.

r?tt bilder Niklas Jihde med Familj

Våren 2003 var landslagsstjärnan Niklas Jihde med och förde Göteborgsklubben Pixbo till föreningens andra SM-guld, på Johanneshov i Stockholm.
På läktaren under SM-finalen satt Linda från lilla Alfta i Hälsingland, tillsammans med de kompisar som hade bjudit dit henne.
Men Linda var ärligt talat inte ett dugg intresserad av innebandy och hon hade aldrig hört talas om den långe skyttekungen Niklas.
– Jag får väl erkänna att jag mest satt och halvsov eller kollade i mobilen, säger Linda.
Lindas vänner hade även ordnat biljetter till finallagens guldbankett på kvällen. Men om Linda hade fått som hon velat, hade hon hellre gjort något annat. I alla fall innan hon visste vad som väntade…

Annons

Det första mötet mellan Linda och Niklas började med att Niklas dök upp som en räddande ängel.
– Efter middagen såg jag en kille som stod och tjafsade med en tjej och hon verkade inte alls gilla situationen.
– Jag gick fram och låtsades känna tjejen, som förstås var Linda. Det slutade med att vi lämnade killen bakom oss och gick och satte oss vid ett bord, berättar Niklas.
Linda fyller i:
– Jag visste inte vem Niklas var och jag kände inte igenom honom från innebandymatchen.
– Men jag tyckte att han såg trevlig ut och jag var tacksam för att han fick bort mig från den påflugne mannen.
Sedan umgicks de stora delar av kvällen och hade väldigt kul. Ändå blev det inte av att de växlade telefonnummer med varandra.
– När vi åkte hem med spelarbussen till Göteborg dagen därpå tänkte jag mycket på Linda, berättar Niklas.
– Som tur var hade en av mina lagkompisar bytt nummer med en av hennes kompisar. Så vi kom snabbt i kontakt med varandra igen.
Strax därefter hälsade Linda på Niklas i Göteborg under några dagar och då blev de ett par.
– Jag föll för Niklas utstrålning och värme, han är en person som det lyser om. En härlig och underbar människa, som det är omöjligt att inte tycka om, säger Linda.
Och Niklas föll för Linda:
– När jag såg Linda första gången tyckte jag att hon var väldigt vacker. Och då vi lärde känna varandra bättre, förstod jag hur otroligt snäll och mysig hon är.
– Vi är dessutom ganska lika som personer, med en liknande uppväxt i en liten by. Linda i Alfta och jag i småländska Moheda.

Åren i Schweiz var ett roligt äventyr. Det var då vi lärde känna varandra ordentligt.

Innan de möttes på SM-banketten hade Niklas skrivit på för klubben Grasshopper i Zürich och han skulle flytta till Schweiz. Och Linda flyttade med, hösten 2003.
Paret bodde i Schweiz i två år, ända tills Niklas bestämde sig för att återvända hem, för att spela med AIK i Stockholm.
– Åren i Schweiz var ett roligt äventyr. Niklas var proffs i innebandy och jag jobbade lite åt Grasshopper fotbollsklubb, säger Linda.
– Vi lärde verkligen känna varandra under de två åren i alplandet och vi kom fram till att vi ville leva tillsammans, tillägger Niklas.

När de flyttade hem till Sverige igen, sommaren 2005, bestämde sig Niklas för att fria. Men allt gick inte som planerat…
– För att kunna beställa ringar och få rätt mått lånade jag en ring av Linda, i smyg. Problemet var att jag fick med mig någon form av tumring, så ringen blev för stor.
Fast vad gjorde det? Linda blev lika överlycklig för det – när hon upptäckte vad som satt fasttejpat på undersidan av hennes tallrik, då de skulle fika i Niklas föräldrars sommarstuga på Öland.
Niklas storebror Peter Jihde, välkänd programledare på TV4, filmade det historiska ögonblicket då lillebror gick ner på knä för sin blivande fru.
– Vi hade pratat om att gifta oss, men det är klart att jag ändå blev väldigt överraskad. Det var mycket fint och romantiskt och givetvis svarade jag ja, säger Linda.
Det gjorde hon även den 5 augusti 2006, då bröllopet ägde rum i Moheda kyrka.
– En fantastisk dag! Och festen på kvällen kommer jag aldrig att glömma, säger Niklas.

r?tt bilder Niklas Jihde med Familj

Snart har tio år passerat sedan dess. Niklas och Linda har fått barnen Freja, 8, och Elton, 5, och köpt hus i Vallentuna, norr om Stockholm.
Men den tioåriga bröllopsdagen i sommar kommer de inte att kunna fira tillsammans.
I augusti kommer Niklas att befinna sig i Rio de Janeiro, för att vara programledare för Viasats sändningar under sommar-OS.
Att leda sportsändningar, framför allt inom ishockey och fotboll, är något han började med direkt efter innebandykarriären.
– Även om OS är en häftig upplevelse, är det förstås lite tråkigt att missa vår jubileumsdag. Men om jag känner Linda rätt kommer vi att fira lite extra någon annan dag i stället.
– Jag fyller ju även 40 år i juni och man vet aldrig vad som händer då, säger Niklas och tittar finurligt på sin fru.
– Och jag avslöjar inget!, säger Linda och skrattar.

Mästarnas mästare

”Mästarnas mästare” SVT1 20.00. Start 6 mars!

Både Niklas och Linda är väldigt familjekära och älskar att umgås med barnen.
– Ingen av oss känner något behov av att åka i väg och hitta på en massa aktiviteter på helgerna. Om vi är lediga samtidigt är vi gärna hemma och har det skönt ihop.
De närmaste söndagarna kommer hela familjen garanterat att sitta bänkade tillsammans, för att följa Niklas när han tävlar i ”Mästarnas mästare” i Sveriges Television.
– Jag tycker att just det programmet är den bästa familjeunderhållningen som sänds i SVT, säger Niklas.
– Och det var jättekul att träffa flera av vårt lands allra största idrottsstjärnor, med Peter Forsberg och Jörgen Persson i spetsen.
Men någon semester blev det inte precis, då åttonde upplagan av tävlingsprogrammet spelades in i södra Spanien.
– Jag har nog aldrig sett någon så fokuserad som Peter Forsberg inför varje tävling. Och givetvis gav jag allt också.
– Jag hade förberett mig genom att träna extra mycket, mest kondition och lite styrka. Man vill ju inte skämma ut sig totalt.

Av Joakim Löwing Foto: Peter Ericsson, Janne Danielsson/SVT

LÄS OCKSÅ

Det visste ni inte om André Pops

Jesper Börjesson: Tack vare TV-jobbet mötte jag min fru


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…