Annons

Annons

Bodil hittade drömjobbet på Facebook

Bodils livsverk slutade i konkurs och hon gick in i en tung depression. Men allt förändrades av ett meddelande på Facebook.

Drömjobbet

Lanthandeln är den perfekta arbetsplatsen för Bodil

Bodil Fredriksson, 58 år, är en social person med mycket driv, det vet alla som har träffat henne.
– Jag är en eldsjäl som mår bäst av att ha mycket folk omkring mig. Att vara delaktig i andra människors liv, kunna hjälpa till och kanske locka fram ett leende, det betyder mycket för mig, säger hon med eftertryck.
Vi är i Huaröd, en vacker liten by mitt i den östskånska bokskogen. Här i lanthandeln arbetar Bodil sedan ett par månader tillbaka – och det märks att hon trivs. Hon hälsar igenkännande på kunderna, rättar till en trave varor på köpmansdisken och visar oss bort mot fikahörnan: lanthandelns, och Huaröds, nav.
– Här kan man ta en paus, byta några ord och umgås över generationsgränserna. Först kommer byggjobbarna, och på eftermiddagarna är det rena fritidsgården med epatraktorpojkarna och de andra ungdomarna, varvat med stamkunderna. Jag tycker så mycket om att vara här. All min erfarenhet, allt jag har gjort tidigare, har jag nytta av i det här jobbet, säger hon och häller rykande kaffe i våra koppar.

Det var så oerhört roligt, även om det innebar mycket slit och långa arbetsdagar

Men vägen hit har varit lång – och bitvis krokig. Som den entreprenör hon i grund och botten är har Bodil haft många arbeten och engagemang.
– Jag har arbetat i storkök, varit administratör och haft en egen språk- och volontärförmedling. Jag har suttit i kyrkorådet, varit familjehemsförälder, ordförande i olika föreningar och mycket, mycket mer, säger hon och avbryter sig för att hjälpa kollegan i kassan att hitta några lotter.
Framför allt har Bodil, som är utbildad kock och livsmedelstekniker, drivit ett kafé i Degeberga några kilometer härifrån, ett företag hon kallar sitt livsverk.
– Från 2001 hade vi ett sommarkafé och 2006 startade jag och min kollega året runt-öppna Ekströms café och bageri. Mina före detta svärföräldrar drev en rörelse med samma namn under många år, så det kändes fint att föra släkttraditionen vidare.
För Bodil var det en dröm som blev sann.
– Det var så oerhört roligt, även om det innebar mycket slit och långa arbetsdagar som startade redan klockan fyra på morgonen. Våra bröd och kakor blev mycket uppskattade och kundkretsen växte efterhand.
Idén var att satsa på närproducerade, ekologiska råvaror av hög kvalitet, gammaldags recept och hemtrevlig miljö.

Annons
Lanthandeln i Huaröd

Lanthandeln i Huaröd

Trots framgångarna var konkurrensen från bensinmackarna och stormarknaderna i närheten tuff och ekonomin ofta ansträngd. Bodil och hennes kollega slet hårt under många år.
Efter en knäskada arbetade Bodil en period som administratör i Kristianstad men skötte fortfarande kaféets pappersarbete. Efter en tid köpte hon ut sin kollega och kämpade ensam vidare.
Krafterna började sina och Bodil kände att hon försummade barnbarnen och de utflugna barnen Joakim, Elin och Linnéa.
– Jag hade varken tid att sitta barnvakt eller följa med familjen ut någonstans. Allt var bara jobb, jobb, jobb. Jag var helt uppslukad av att försöka rädda företaget och ville kämpa till sista blodsdroppen, minns hon.
Till slut gick det inte längre, och hösten 2014 ansökte Bodil om konkurs.
– Det var en stor sorg och samtidigt en lättnad. Det var som om luften bara gick ur mig. Plötsligt var jag arbetslös och satt hemma i soffan och stirrade framför mig. Där blev jag sittande i sex månader. Jag orkade inte ta mig för någonting och kände inte igen mig själv.
Barnen och deras pappa, särbon Dan Ekström, stöttade henne, men livet kändes tungt och svart. Ekonomin var körd i botten och Bodil kände sig isolerad och överflödig. Konkursen kändes verkligen som ett misslyckande.

Lanthandel

Efter ett halvår hemma mådde hon något bättre. Hon tog ett kortare vikariat som administratör, men var snart arbetslös igen.
– Efter att ha gått en helgkurs i att blanda linoljefärg fick jag ett tre dagar långt målarjobb på en skola och i samband med det blev jag Facebook-kompis med en tjej och hennes man.
En dag skickade mannen ett meddelande där han tipsade Bodil om att de sökte en expedit till Huaröds lanthandel som drivs av en ekonomisk förening för att kunna ha kvar servicen i byn.
– Jag kände direkt att jobbet skulle vara perfekt för mig. Lite kaféverksamhet, lite butik och så försäljning av livsmedel, som ju är det jag kan. Men jag tänkte också: Jag är över 55, varför skulle någon vilja anställa mig? Självförtroendet var inte direkt på topp, säger hon.
Bodil skickade in sin ansökan. Hon blev kallad till sammanlagt tre anställningsintervjuer – och fick till slut jobbet.
– Jag blev så otroligt glad! Så fort jag började jobba kom lusten och idéerna tillbaka, och jag insåg hur mycket jag hade saknat kontakten med kunderna. Det här är verkligen mitt drömjobb. Jag får göra det jag vill, vara engagerad i både drift och ekonomi, men utan att ta risken som följer med ett eget företag.
Bodil vill uppmana andra arbetssökande att vara aktiva på sociala medier.
– Var inte rädd. Berätta att du söker arbete och – framför allt – ge inte upp när det går trögt. Jag är ett levande bevis på att det kan löna sig, säger hon.

Bodils sociala medier-tips:
✔ Var aktiv på Facebook, Instagram, Linkedin eller någon annan social nätverksplats som passar dig. Förutom att det kan ge nya kontakter är det roligt.
✔ Våga vara öppen med att du söker arbete.
✔ Vad rädd om ditt kontaktnät. Kanske finns det någon bland dina vänner eller vänners vänner som har ett bra tips eller vars företag söker medarbetare.

Av Maria Fröjd Foto: Stefan Lindblom

LÄS OCKSÅ
Jag behövde något vettigt att göra som pensionär

Gatuhunden Arthur har förändrat mitt liv

Efter 50 år har vi fortfarande roligt ihop!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…