Annons

Annons

Boktips!

Det bästa sättet att lära sig nya saker är att njuta av en bra roman. Det är så underbart att det finns en uppsjö av historiska romaner och biografier att välja bland.

boktips

KUNGLIGT
Titel: Vasadrottningen
Författare: Karin Tegenborg Falkdalen
Förlag: Historiska media

Katarina Stenbock var Gustav Vasas tredje hustru. De var gifta i bara åtta år och fick inga barn och drottning Katarina överlevde sin nästan 40 år äldre make med 61 år. Totalt hann hon se sex kungar under sin levnad vid hovet, från Gustav Vasa till Gustav II Adolf.
I biografin ”Vasadrottningen” ger författaren och idehistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, som tidigare skrivit romanen ”Vasadöttrarna” denna tidigare ganska anonyma person ur vår svenska historia nytt liv. Trots att Katarina Stenbock inte fick egna barn så hade hon goda kontakter med sina många styvbarn och i hennes biografi får vi veta att hon inte sällan hade ett finger med i spelet om makten.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

SLÄKTKRÖNIKA
Titel: Katarinas bok
Författare: Maria Gustavsdotter
Förlag: Historiska Media

Även författaren Maria Gustavsdotter rör sig i 1600-talet med sin roman ”Katarinas bok”. Det är en gripande historia om förbjuden kärlek över klassgränserna. Dramat tar fart när ett illvilligt rykte om Katarina sprids på byn.
Katarinas bok är andra delen i en trilogi om tre systrar, Ulrika, Katarina och Ebba, på en prästgård i 1600-talets Bohuslän.

KLASSIKER PÅ NYTT VIS
Titel: Mina hjältinnor
Författare: Samantha Ellis
Förlag: Albert Bonniers förlag

I sin debutbok ”Mina hjältinnor” läser Samantha Ellis om de böcker som påverkat henne starkt under hennes uppväxt och guidar på så vis läsaren genom ett par sekel av litteraturens klassiker. Resultatet är lyckat, en ovanlig men engagerad sorts memoarer hack i häl på kvinnliga huvudpersoner som kämpar för rätten att välja sina liv, såsom ”Jane Eyre”, ”Svindlande höjder”, ”Den lilla sjöjungfrun” och ”Rädd att flyga”.
Så visar den vuxna Samantha vilket viktigt redskap litteraturen kan vara för att forma oss alla till de människor vi är kapabla att bli.

FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
Titel: Sophies historia
Författare: Jojo Moyes
Förlag: Printz Publishing

I ”Sophies historia” väver den älskade brittiska romance-författaren Jojo Moyes ihop sin berättelse från 1916 års Frankrike, med en parallell berättelse i London i nutid. För hundra år sedan blir Sophie avporträtterad av sin make som under långa perioder är borta och slåss vid fronten. Men tavlan kommer få ödesdigra konsekvenser för dem båda, när en tysk kommendant får syn på porträttet av den vackra kvinnan – och blir besatt.
Ett sekel senare får Liv av en slump veta vad hennes tavla av den vackra Sophie är värd. Men hon tvingas också kämpa för att få behålla den. För att lyckas måste hon ta reda på mer om Sophie, och ju mer hon får reda på desto mer besatt blir hon av likheten i deras öden.


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…