Annons

Annons

Bönor kan skydda mot hjärtsjukdom

Vill du gå ner i vikt – och dessutom få ett skydd mot diabetes och hjärt-kärlsjukdom? Pröva att äta bruna bönor flera gånger i veckan.
Enligt forskning från Lunds universitet kan en diet på bönor medföra 10 procents lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar. 46 kvinnliga försökspersoner fick gå på en fyra veckor lång diet med bönor och kornbröd i olika former. Resultaten visar att både kolesterolvärde och blodtryck hade sjunkit betydligt.
Enligt en ytterligare studie ska bönorna dessutom motverka övervikt och diabetes.
– Vår studie visar att det troligen är bönornas specifika sammansättning av kostfiber som ligger bakom de hälsosamma effekterna, säger Anne Nilsson, forskare i näringslära vid Antidiabetic Food Centre och Functional Food Science Center vid Lunds universitet.
Bönornas fibrer stimulerar vissa bakterier i tjocktarmen.
– Vissa så kallade prebiotiska fibrer påverkar tarmfloran positivt, så att ”snälla” bakterier kan göra sitt jobb. Vi får en bättre mättnadskänsla som gör att vi inte behöver småäta onyttiga kolhydrater och få blodsockertoppar som är skadliga, säger hon.
Fibrerna frisätter också hormoner som hjälper tarmen att ”hålla tätt”, alltså att inte släppa ut gifter som bildas i tjocktarmen. Då minskar inflammationsgraden i kroppen, och detta kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Just de bruna bönornas fibrer visade sig vara extra effektiva i Anne Nilssons studier. Även kikärter låg långt fram, medan andra typer av bönor inte alls hade samma effekt.
Betyder det att vi ska börja frossa i den gamla älsklingsrätten bruna bönor med fläsk?
– Just den varianten är ofta smaksatt med sirap och innehåller därför ganska mycket socker. Tycker man om bruna bönor med fläsk kan man visst njuta någon gång då och då, men bönorna kan användas på många andra sätt. Man kan ha dem i grytor, soppor och sallader smaksatta med goda kryddor, säger hon.
Men fläsket, som brukar höra ihop med bruna bönor, då? LCHF-förspråkarna tycker att vi ska äta mer fläsk och bacon, vad är din åsikt?
– Jag har den uppfattningen att för mycket fett är skadligt. Jag tycker att vi ska äta bra proteiner, bra fetter och bra kolhydrater. Ingenting är förbjudet, vi tror att en balanserad kost är bäst för vår hälsa.
Bönor förknippas med gaser i magen – hur ska vi hantera det?
– I våra studier hade vissa försökspersoner lite problem med gaser i början, i 1–2 veckor, sedan vände det, säger Anne Nilsson.

Annons

Av Susanna Hauffman Foto: Thinkstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…