Annons

Annons

Botox tog bort min huvudvärk

Anita Riipi-Zier blev av med huvudvarken med botox

För några år sedan led hon av flera migränfall i månaden.
Men botoxinjektioner har lindrat smärtan.
– Jag har fått ett helt nytt liv, säger Anita Riipi-Zier.

Hon hade en enda migränfri vecka per månad – i bästa fall. Anita Riipi-Zier, 47år, levde med svår kronisk migrän. När anfallen kom pågick de flera dygn i sträck, dygn som hon ofta tvingades genomlida i sängen, kämpande mot svårt illamående och en fruktansvärd, dunkande huvudvärk.

Annons

I dag mår Anita väldigt mycket bättre. Botoxinjektioner var fjärde månad har lindrat hennes migrän så mycket att hon säger sig ha fått ett helt nytt liv.

– Det är som natt och dag. Jag har nästan svårt att förstå att jag mår så här bra. Tack vare injektionerna kan jag äntligen leva ett normalt liv.

Botox står för botulinumtoxin och är egentligen ett slags nervgift. Det är mest känt för sin användning inom skönhetskirurgi, där ämnet kan sprutas in i rynkor för att släta ut dem. Ämnet har en muskelavslappnande effekt.

– Tyvärr har botox dåligt rykte eftersom det kopplas ihop med rynkbehandlingar, säger Anita Riipi-Zier.

– Många känner inte till att det också kan användas mot kronisk migrän.

Anitas migrän började redan i tonåren. Då försökte hon lindra den med vanliga värktabletter men det var inte förrän i vuxen ålder som hon förstod att det var migrän som hon led av. Anfallen triggades ofta av hormonsvängningar under menscykeln, men även av exempelvis värme och viss mat eller dryck.

– Alkohol var bara att glömma. Samma gällde starka ostar och choklad. Jag blev tvungen att lära mig leva utan det.

I åratal tvingades Anita äta mängder av värktabletter. Innan de moderna migränläkemedlen, triptanerna, kom ut på marknaden fick hon andra tabletter som gjorde henne fruktansvärt trött. När de inte hjälpte fick hon åka till sjukhuset, där hon akut fick smärtstillande sprutor som slog ut henne så mycket att hon stupade i säng direkt när hon kom hem.

När triptanerna kom blev tillvaron lite lättare eftersom de inte gjorde henne lika trött. Men hon blev aldrig smärtfri, de nya medicinerna gav bara en viss lindring av migränattackerna.

– Det var otroligt jobbigt att behöva äta så mycket medicin.

Anita testade bland annat sjukgymnastik och akupunktur men inget hjälpte. År 2007 träffade hon av en ren slump en läkare som föreslog att hon skulle testa en helt ny behandling: Botoxinjektioner. Behandlingen var då ännu inte godkänd mot kronisk migrän av Läkemedelsverket (det hände inte förrän vid årsskiftet 2011-2012), men kunde ändå ges av läkare på licens.

– För mig hade botox dålig klang, jag trodde det bara var en skönhetsgrej. Men jag är så otroligt glad att jag vågade testa!

Redan efter den första behandlingen märkte Anita en stor skillnad. Hennes migränattacker kom mer sällan och var mycket lindrigare. Ända sedan dess har hon fått nya sprutor var fjärde månad. Mellan behandlingarna är hon nu helt migränfri under större delen av tiden. Den sista månaden brukar hennes migrän börja komma tillbaka lite grann, men då väntar snart en ny behandlingsomgång.

Varje behandling tar en kvart och då får Anita 31 injektioner – i pannan, mellan ögonbrynen, i tinningarna, ovanför öronen samt i nacke och skuldror.

– Det är inte ett dugg jobbigt att få sprutorna. Nålarna är så små. Jag får en brännande känsla men den går över så fort att ingen bedövning behövs.

Nu klarar Anita sig nästan helt utan migränmediciner. Hon upplever att hon äntligen kan leva det aktiva liv i högt tempo som hon trivs med.

– Jag är en energisk person som gillar att pressa mig. Min migrän höll mig tillbaka så länge, nu kan jag vara precis den jag är.

Av Katarina Rehn Foto Anna Hållams 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…