Annons

Annons

Brand utplånade Kim Anderzons livsverk

En stor mängd bilder, anteckningar, manus och rekvisita från Kim Anderzons långa karriär har förstörts i en våldsam brand. ”Oersättligt" säger Lars Naumburg, Kim Anderzons livskamrat fram till hennes död 2014.

Natten till tisdag utbröt en brand i ett gårdshus i Krokvåg i Ragunda kommun, Jämtland. Huset tillhör Lars Naumburg, som under 30 år levde tillsammans med skådespelaren Kim Anderzon som gick bort i sviterna av cancer 2014.

Annons

Kim Anderzon. Bild: Patrik Sterberg/IBL

Lokala medier rapporterar att Lars Naumburg och hans sambo precis skulle gå och lägga sig när strömmen plötsligt gick. På väg till proppskåpet fick de syn på lågorna och upptäckte branden i gårdshuset.

”Jag känner sorg”

I huset förvarades Kim Anderzons kvarlåtenskap och där fanns stora mängder brev, dagboksanteckningar, filmer, bilder och manus. Allt material skulle transporteras till Teatermuseet i Stockholm, där det skulle ställas ut, skriver Aftonbladet. Nu är allt förstört – trots att räddningstjänsten kallades till platsen gick varken huset eller dess innehåll att rädda.

– Jag har knappt hunnit begripa det som hänt ännu, jag känner sorg. Det känns så orättvist. Ett hus kan man bygga upp igen, men hennes livsverk är oersättligt, säger Lars Naumburg till Länstidningen Östersund.

Kim Anderzons livsverk

Det är ännu inte klarlagt vad som orsakade branden, men Lars Naumburgs teori är att ett par eldrivna fläktar som stått på i tre veckor till följd av en vattenskada ligger bakom eldsvådan.

Kim Anderzon framför Pistolteatern 1977. Bild: IBL

Förutom en mängd privata bilder, är det en viktig kulturskatt som nu gått förlorad.

– Här handlar det om ett unikt kulturdokument som gått förlorat, ett dokument från en unik tid i svensk teaterhistoria, de fria grupperna, Pistolteatern exempelvis, med fräcka och provokativa föreställningar, säger Lars  Naumburg till Östersunds-Posten.

Spelade i ”Sällskapsresan”

Kim Anderzon föddes i Östersund 1943. På 1960-talet kom hon till Pistolteatern där hon fick sitt genombrott. Senare gjorde hon uppskattade roller i filmerna ”Sällskapsresan” och ”Göta Kanal”. Hon medverkade också i tv-serien ”Rederiet” och satte även upp egna soloföreställningar. 1983 fick hon en Guldbagge för bästa skådespelerska efter rollen som Anna i ”Andra dansen”.

Kim Anderzon gick bort i oktober 2014, 71 år gammal.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Filmen om Kim Anderzons liv: ”Hon levde ett intensivare liv än de flesta”

Kim Anderzons sista föreställning


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…