Annons

Annons

Brolle har slutat att kompromissa: ”Magkänslan har aldrig svikit mig”

Ena dagen showar han 
för fullsatta salonger i huvudstaden, andra dagen är det familjeliv hemma i den norrländska skogen som gäller. Till Stockholm kommer han aldrig mer att flytta.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan Brolle 2001 golvade juryn i talangprogrammet Popstars med sin version av Bridge over troubled water.

Han ställdes inför ett ultimatum: Antingen gick han med på att genomföra det obligatoriska dansmomentet eller också skulle han åka ur tävlingen. Brolle skippade dansen och åkte hem till Boden igen. Vad han ville var att sjunga och inget annat. Han behövde inte vänta många veckor innan ett stort skivbolag hörde av sig och ville skriva kontrakt med honom.

Annons

– Magkänslan har aldrig svikit mig. Så länge jag känner att jag styr mitt liv och har min integritet i behåll kan jag prestera bra, förklarar Brolle.

Den starka integriteten ger sig till känna nästan meddetsamma när vi ses. Vänligt men bestämt ber Brolle PR-agenterna som slagit sig ner vid bordet intill oss att flytta sig utom hörhåll för vårt samtal. I början av hans karriär var det mycket som skivbolagsfolket ville ändra på. Bland annat ansåg man att han borde skaffa sig ett fränt artistnamn och satsa på låtar med hitpotential i stället för sina egenskrivna alster.

– Så där är det fortfarande ibland. De senaste veckorna har jag exempelvis fått påtryckningar om att jag borde spela in en julplatta. Men det är inte vad jag vill göra just nu. Jag förstår att det kanske vore fördelaktigt ur ekonomisk synvinkel, men pengar är inte det viktiga. Musiken är en livsstil för mig och därför måste jag stå för det jag gör.

Av samma anledning tackar Brolle numera nej till att medverka i stora turnékoncept.

– Det är både bra betalt och bekvämt att hoppa in i färdiga koncept, men vad händer den dagen de inte tycker att jag är het längre och slutar ringa? Då har man ingenting. För sex år sedan bestämde jag mig för att börja värna om mitt eget varumärke. Att giga för en mindre publik och låta det växa efterhand. På det viset har jag byggt upp ett eget publikunderlag.

Besökte Elvis hemstad

Under hösten kommer Brolle för ovanlighetens skull att uppträda på ett och samma ställe. Snart tio år efter succéföreställningen The Buddy Holly musical, där han gjorde huvudrollen, kliver han åter upp på Göta Lejons scen. Den här gången med den egna showen Elvis, Cash, The killer & me, där han berättar om sina tre stora musikaliska hjältar, Elvis Presley, Johnny Cash och Jerry Lee Lewis (även kallad The killer) och gör kopplingar till sig själv.

– Jag har blivit matad med de här tre herrarnas musik sedan jag var liten. De förändrade på något sätt världen. På 1950-talet när rasismen, förtrycket och fattigdomen var utbredd blev musiken en frigörande kraft som för en stund fick folk att glömma allt det tråkiga.

Som förberedelse inför showen besökte Brolle och hans pappa Kjell de tre musiklegendarernas födelsestäder i den amerikanska södern, tittade på de anspråkslösa husen som de växte upp i och träffade släktingar till dem som beskrev 
deras personligheter och återgav avgörande händelser ur 
deras liv.

– Det var svinballt! Alla låtar får en helt annan innebörd när man känner till bakgrunden 
till dem. Vi spenderade även en vecka i Memphis. Men där blev det nästan för mycket Elvis Presley, till och med för sådana Elvis-entusiaster som jag och farsan. Det kändes mer på 
riktigt att besöka småstaden Tupelo i Mississippi där allting började för honom jämfört med att åka till Graceland som är så kommersiellt.

Var blyg som barn

Brolle känner inte bara ett musikaliskt släktskap med sina tre stora förebilder. Även det faktum att de alla fyra är äkta lantisar har skapat en känsla av identifikation. Brolles liv började i den lilla, lilla byn Inbyn utanför Boden som bara befolkas av ett femtontal familjer.

Föräldrarna trodde att de för länge sedan var klara med familjebildningen då Brolle överraskande anmälde sin ankomst. Systrarna Annika och Annelie var 15 och 13 år gamla när han föddes. Fyra år senare skildes föräldrarna. Under uppväxten bodde Brolle omväxlande hos mamma i Boden och pappa i Inbyn.

– Det blir ofta att jag pratar om pappa i intervjuer eftersom vi har det musikaliska intresset gemensamt, men mamma har betytt precis lika mycket för mig, fast på ett annat sätt, betonar han.

Som liten var Brolle en blyg grabb med dåligt självförtroende.

– Jag spelade och sjöng aldrig offentligt, inte ens för mina föräldrar. I tonåren började jag spela under pauserna på auktionerna som hölls hemma i byn. Jag satt och blundade större delen av tiden. Samtidigt som det var en pina att uppträda inför folk var det en jäkla bekräftelse att de lyssnade på mig.

Festade hårt

Det var storasyster Annelie som några år senare anmälde Brolle till tv-programmet Popstars. Radiokanalerna var till en början skeptiska till hans musik. De kunde inte få ihop det gammaldags 50-talsstuket på låtarna med Brolles stora tatueringar och kaxiga frisyr.

Men efter ett tv-reportage vände det med besked. Plötsligt låg Brolle etta på försäljningslistan och var efterfrågad överallt. I början var popstjärnelivet enbart överväldigande och roligt men efter ett par år började allt urarta. En stökig tid med hårt festande följde.

– Musiken blev lidande av det. Jag skrev en del låtar men de blev inte bra. Det slutade med att jag blev less på Stockholmslivet och flyttade upp till morsan i Skellefteå. Hon hade en liten bastu som jag gjorde om till studio. När jag satt där och skrev kom glädjen till musiken till
baka.

Brolle träffade en tjej och köpte ett hus, men bristen på nya hitlåtar fick sparkapitalet att sina.

– Jag tvingades låna pengar för att kunna betala vissa saker. Som tur var fanns det människor som fortfarande trodde på mig. Jag kom med i TV4:s program Körslaget, där jag slutade tvåa. Efter det blev det helt hysteriskt. Vid ett tillfälle skulle jag spela i Borlänge.

Arrangören hade räknat med 800 personer, vilket var publikrekord där. Det kom 20 000!

Charmades av ett skratt

Uppsvinget fick Brolle att flytta tillbaka till Stockholm, och tur var det. På en restaurang på Östermalm träffade han sin 
nuvarande sambo Petra.

– Hon var egentligen på dejt med en annan kille, men han gick iväg för att hämta något. Under tiden hörde jag Petras skratt i baren.

Det var så högt att det ekade över hela torget. Jag blev nyfiken på vem skrattet tillhörde och gick över dit. Det visade sig att hon inte bara hade ett härligt skratt utan dessutom var väldigt vacker. Vi började prata, jag bjöd med henne till mitt bord och sedan tog det inte lång tid innan vi blev ihop.

De flyttade ihop på Östermalm, men snart började Brolle återigen vantrivas i stan.

– Jag fick ångest av att sitta instängd i en lägenhet och inte ha något gräs att klippa. Vi började leta efter torp att hyra i Stockholmstrakten. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att Petra, som i grunden är göteborgare, skulle vilja flytta till Skellefteå. Men mitt i torpletningen föreslog hon det själv.

Drygt sju år senare bor de fortfarande kvar.

– Det funkar jättebra! Petra har utbildat sig till möbeltapetserare och öppnar snart en egen butik i Skellefteå. Det känns 
roligt att hon efter många års 
sökande äntligen har hittat sin grej.

Brolle träffade Petra på en restaurang i Stockholm, när hon var på en dejt … I dag har de sonen Lee ihop.

Öppen för fler barn

Sonen Lee var liksom sin pappa oplanerad, men i dag kan Brolle inte tänka sig något häftigare än att vara förälder.

– När jag var yngre var musiken allt jag levde för, men sedan jag fick barn har den blivit sekundär. Jag är öppen för fler barn i framtiden, men samtidigt trivs jag väldigt bra med vår nuvarande situation. Lee och jag har enormt kul ihop. Nu har han kommit upp i en ålder där jag kan höra att han är musikalisk. Han lyssnar på min musik och jag förklarar texterna för honom. Det har blivit vårt sätt att kommunicera känslor på.

Musikaliteten är inte det enda som far och son har gemensamt.

– Lee är en väldigt tjurig individ. Min mamma brukar påpeka att han har ärvt det från mig, vilket jag är väl medveten om. Det kommer nog att bli en tuff resa framöver, konstaterar Brolle med ett skratt.

Det här är 
Brolle

Namn: Kjell Junior Wallmark.
Yrke: Artist.
Ålder: 35 år.
Familj: Sambon Petra Güllich, 29, och sonen Lee, som fyller 6 år i oktober, samt två hundar.
Bor: På en 1800-talsgård i Ursviken strax utanför Skellefteå. 
Har lantställe tre mil norr om Skellefteå.
Aktuell: Med showen Elvis, Cash, The killer 
& me på Göta Lejon 
i Stockholm, premiär 
den 9 september.

Text: Linda Andersson
Foto: Ulf Berglund, IBL

Läs också:

Jill Johnsons hårda krav inför nya säsongen: ”Det är ju en ganska intim grej”

Martin Stenmarck om sin uppväxt: Jag har varit arg över vissa val mamma gjorde 

Elvis lever – 40 år efter sin död

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…