Bullar med lemon curd och vanilj – recept
30 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
4 msk lemon curd, se recept,
eller köp färdig på burk
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
flisad mandel
1. Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i bitar, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, 10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt, 1 timme.
2. Fyllning: Rör rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Blanda i lemon curd.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 45×25 cm. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan.
4. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bullarna med snittytan upp i bullformar. Ställ gärna formarna i ett muffinsbleck. Låt jäsa övertäckta,
ca 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°.
6. Pensling: Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och flisad mandel.
7. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.
Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson