Annons

Annons

Camilla, 45: ”Smärtan i munnen fick mig att ta itu med stressen”

Långvarig stress 
triggade igång en 
ihållande munsveda hos Camilla Kroohn. Smärtan har varit svår och hon har tvingats ta itu med stressen i sitt liv för att försöka bli bättre.

Det är drygt fyra år sedan som Camilla Kroohn, 45, för första gången kände en brännande känsla i munnen. En eftermiddag i april 2013 började tungan svida.

– Jag brukar koka mig en kopp te och breda en knäckemacka med kaviar efter jobbet och trodde att jag hade skållat tungan. När smärtan höll i sig misstänkte jag allergi och slutade med kaviar. Men inget hjälpte, säger Camilla Kroohn.

Annons

Hon arbetar som tandsköterska på en
privat tandläkarmottagning i Gröndal strax utanför Stockholm. Hennes chef, som är
erfaren tandläkare, rådde henne att testa sig för eventuell näringsbrist. Men på vårdcentralen visade proverna att allt var bra.

Gilla Året Runt på Facebook

– ”Du lider nog av en fix idé”, sa läkaren och tyckte att jag skulle gå hem och plåstra om mig. Visserligen såg tungan frisk ut. Men det kändes ju som om jag hade världens sår på den.

Det blev en vända till hennes gamla vårdcentral i stället när smärtan inte gav med sig. Där fick hon ett bättre bemötande och en remiss till öron-näsa-hals på Ersta sjukhus.

Diagnosen burning mouth syndrome kom som en total överraskning. Läkaren förklarade att Camilla drabbats av ett kroniskt smärttillstånd som yttrar sig som en brännande och stickande känsla i munnen. Främst drabbar den kvinnor och ofta i samband med klimakteriet.

– Allt stämde, förutom att jag var för ung för hormonella förändringar. Men burning mouth syndrome kan drabba alla, och i mitt fall trodde man att orsaken var stress.

Saknas botemedel

För att veta att det rör sig om BMS krävs en rad undersökningar för att utesluta många andra sjukdomar och orsaker, såsom brist på järn, B-vitaminet folsyra och svampinfektion.

Camilla skickades även på en utredning på käkkirurgen på Karolinska sjukhuset
i Huddinge, där diagnosen fastställdes i
december 2013. I dag saknas botemedel mot BMS och det kändes hårt. Till en början blev Camilla sjukskriven på heltid.

– Det är klart att man blir chockad och ledsen av ett sånt besked, dessutom förtvivlad över att ha stressat sig kroniskt sjuk.

Efter det har hon varit tvungen att gå till botten med stressproblematiken. Visst har vardagen hemma i Enskede med jobb och träning, sambo och två barn stundtals varit hektisk. Men värst har nog de egna kraven varit.

– Jag är perfektionist, oavsett om jag tränar, städar, lagar mat och bakar på rätt råvaror, eller ordnar bjudningar. Allt ska vara tipp topp. Du vet, ”Camilla fixar allt”; man är van vid att finnas till för andra och svarar hellre ja än nej.

Men kanske var den utlösande faktorn en dramatisk händelse 2012, precis ett år innan munsvedan bröt ut. Då räddade hon livet på sin grannfru, som höll på att brinna inne.

– Det var en obehaglig händelse som satte djupa spår. Jag drog ut henne och släckte dessutom branden. Efter det flyttade vi, jag klarade inte av att bo kvar. Än i dag mår jag dåligt av mycket rök, tända ljus och utryckningssignaler.

Doppade tungan i fil

Camilla har fått starka mediciner för att stå ut med munsvedan. Ofta tvingas hon ta en bedövande gel flera gånger om dagen för att lindra smärtan. Den hjälper en halvtimme åt gången.

Hon tar även antidepressiva i låg dos mot nervsmärtor. På natten använder hon en mjuk bettskena som hindrar henne från att pressa tänder.

– Min kraft är borta, jag känner mig orkeslös och tränar inte som tidigare. All energi går till munnen och hur jag ska slippa svedan.

Medicinerna gör mig muntorr och förvärrar smärtan. Ibland har hon drabbats av panik och testat allt för att slippa plågas; doppat tungan i ättika, fil, till och med i vin, men inget har hjälpt.

Under en kort period slutade hon helt med mediciner.

– Stundtals har det känts mörkt. Tänk om jag ska ha det så här hela livet.

Camillas nya passion är filmjölk, som ger viss lindring, medan kaffe, te, saft och choklad tvärtom triggar igång munsvedan. Likaså stress och långa pratstunder ger påslag. Smärtan är lindrigast om morgonen och ökar sedan under dagen.

– Jag kan ställa klockan efter värken. Kring tvåtiden är den som värst, då händer något i kroppen.

Camilla har just avslutat ett stressprogram hon deltagit i på Stresskliniken i Stockholm. Hon har lärt sig mindfulness, mikroavslappning och andningsövningar. Nu tänker hon ta hjälp av en kbt-psykolog för att få hjälp att hantera munsvedan.

– I nuläget försöker jag acceptera smärtan och lära mig slappna av; släppa alla krav, låta dammtussarna ligga och ta hjälp av sambon. Jag tänker göra vad som helst för att bli bra.

Sedan en tid jobbar hon deltid och snart ska hon testa att gå upp i arbetstid. På tandläkarmottagningen har man testat akupunktur för att hjälpa Camilla.

– Jag har tur med min chef. Hon brukar sätta en akupunkturnål uppe på mitt huvud, det hjälper mig att slappna av.

Det här kan hjälpa:

● Tuggummi sötat med xylitol.
● Salivstimulerande pastiller.
● Att gurgla med smak- och 
 luktfri kokosolja.
● Tandkräm som inte inne-
 håller natriumlaurylsulfat 
och kan irritera slemhinnan.
● Meditation – att göra
 avslappningsövningar.
● Antidepressiv medicin.
● Alfa-liponsyra (kan minska BMS-symtomen).

Text: Margaretha Eldh 
Foto: Thomas Carlgren
Källor: www.medwob.com, Behandling vid Burning
Mouth Syndrome/studie vid
Karlstads universitet,
Forskning om munhälsa vid 
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Läs också:

Munsveda drabbar oftast kvinnor i klimakteriet

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…