Annons

Annons

Byborna kritiska till Ernsts sommarprojekt: Mörkat planerna för kvarnen

”Sommar med Ernst” är en stor favorit i tv-sofforna. Men årets projekt i Kånsta kvarn har mött kritik från grannar som kallar det ”kortsiktigt marknadsföringsjippo”, enligt Aftonbladet.

Ernst Kirchsteigers senaste projekt har rivit upp känslor

Ernst Kirchsteigers senaste projekt har rivit upp känslor. Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

”Sommar med Ernst” är en given magnet i TV4:s utbud. Många tittare vill följa med när Ernst Kirschsteiger och hans gäng tar sig an sommarens projekt. Och i år är det en kvarn i Kånsta, söder om Örebro, som ska förvandlas.

Annons

– Från kommunen är vi jätteglada att ha fått till detta samarbete. Det ska bli kul att göra ”Sommar med Ernst” i vår kvarn, sa kommunstyrelsens ordförande Magnus Andersson (S) till Nerikes Allehanda när planerna blev offentliga.

Uppretade grannar ”Kommunen har mörkat”

Sedan inspelningarna kommit igång har dock även andra röster hörts. Bland annat har en grupp med grannar till kvarnen riktat skarp kritik mot renoveringen och kommunens val att gå in med 580 000 kronor i projektet.

De upprörda grannarna menar att kommunen ”mörkat” och inte informerat dem om planerna. Dessutom anser de att renoveringen av 1800-talskvarnen inte görs på rätt sätt. Det handlar bland annat om att allt för moderna fönster satts in.

– Det är en kulturell våldtäkt, säger en av de protesterande grannarna till Nerikes Allehanda.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Andersson får svara på kritiken i Aftonbladet. Ordföranden hävdar att han inte nåtts av grannarnas synpunkter tidigare trots att planerna varit kända.

– Det är första gången jag hör det här. Jag finns tillgänglig dygnet runt om man vill få till ett möte.

Kånsta kvarn är årets objekt i ”Sommar med Ernst”

Kånsta kvarn är årets projekt för Ernst Kirschsteiger. Ett val som inte faller alla på läppen. Bild: Länsstyrelsen Örebro län

Möjlighet lyfta fram Hallsberg

Att ”Sommar med Ernst” väljer att spela in programmet i kvarnen ser kommunen som ett sätt att marknadsföra sig för en bred publik. Så motiveras satsningen av de 580 000 kronorna.

– Det är en möjlighet att lyfta fram Hallsberg. Vi har dessutom lagt 300 000 kronor på att rusta upp exempelvis stockvarv och spänt på kvarnen. Men det är pengar vi förhoppningsvis kommer att få tillbaka av länsstyrelsen, säger Magnus Andersson till Aftonbladet.

Kånsta kvarn ligger ungefär två och en halv kilometer öster om byn Sköllersta vid Kånstabäcken. Kvarnen byggdes 1858 och kunde drivas av både vatten och vind. Kånsta kvarn var i drift fram till 1939.

Läs också: Tjuvkika på årets nya projekt i Sommar med Ernst

Text: Henrik Högström


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…