Annons

Annons

Erikas väg till ett nyktrare och lättare liv: ”Insåg att jag nått botten”

Hon utstrålar livsglädje och lugn. Det är svårt att tro att Erika Spur för 15 år sedan 
var arbetslös, vägde 120 kilo och satt i tv- soffan med chips och vin mest varje kväll. "Jag har aldrig mått så bra och känt mig så stark som nu", säger hon.

Nu, när hon fyllt 50, har Erika Spur från Glumslöv äntligen hittat balans i sitt liv. Men det har tagit lång tid att nå dit.

Redan i 13-årsåldern hamnade Erika i umgänge där det dracks alkohol mest varje helg. Och det var under gymnasietiden i Skellefteå i Norrland som hon hamnade i ett destruktivt leverne. Hon hoppade av skolan och flyttade ihop med en kille, utan jobb och utan framtidsplaner.

Annons

– Då började jag gå upp i vikt, det var ingen ordning med någonting, vi åt mest hamburgare, drack öl och åt chips.

Viktkurvan pekade sedan stadigt uppåt utan att Erika reflekterade så mycket över det. Så småningom flyttade hon till Helsingborg. Träffade en ny man, gifte sig och fick två barn samtidigt som hon pluggade på Komvux.

– Jag hade inga direkta problem av vikten, jag kunde lätt hitta kläder och hänga över mina extrakilon, säger Erika och visar en bild på sig själv i 35-årsåldern.

En dag när hon böjde sig ner för att knyta ihop soppåsen tog det stopp. Hon kunde inte räta på ryggen.

– Jag var som en fällkniv och fick ringa min dåvarande man för att han skulle ta hand om Lovisa, som då var 4 år, och Linnea, 7 månader. Jag kunde inte ens gå på toa och sköta min hygien själv.

– Tänk att bli så hjälplös. Jag insåg att jag nått botten och måste göra något åt min vikt.

”Blev tyst i luren”

Ett starkt minne är när hon ringer sina föräldrar i Skellefteå och gråtande berättar att hon väger 120 kilo. Det blir alldeles tyst i luren.

– Jättejobbigt, men också en befrielse att för första gången berätta för någon. Övervikten hade varit så skamfylld att jag inte ens erkänt för mig själv att den var ett problem.

En vecka senare köpte hon en anteckningsbok. I den skrev hon ner tankar, viktkurvor och råd om motion och livsstil. Hon lärde sig allt om näringslära och kost.

Ett och ett halvt år senare hade hon gått ner nästan 40 kilo och nått sin målvikt.

Erika Spur med revygänget i Helsingborg.

Men efter något år var hon tillbaka i en dålig livsstil med kvällar framför tv:n och alkohol varje dag. Medan Erika lagade mat hällde hon upp ett glas av lådvinet. Sedan snabbt ett till, glaset var ju så litet.

– Så kunde man gå där och fylla på utan att det märktes. Ett skräckexempel är när jag och min man drack ur allt lådvinet en vanlig tisdagskväll.

För att rädda sig själv och för att kunna vara en bra förebild för sina döttrar som då var i yngre tonåren ringde hon sin husläkare. Denna slussade henne till kommunens alkoholrådgivning och hon fick träffa en terapeut. I samma veva hade hon börjat känna sig ensam och olycklig i sitt äktenskap och flyttade till en egen lägenhet.

– På tre månader drack jag ingenting. Jag fungerar så. När livet är kaotiskt är det inte svårt att avstå för mig.

Blev våldsamt förälskad

Men inledningsvis var målet med terapin inte att sluta utan att lära sig dricka ”socialt”.

I en bok noterade hon varje glas hon drack under året. Kurvan går som en bergochdalbana. Från tre glas en vecka i januari till 25 glas i midsommarveckan.

– Det blev tydligt att dricka lagom inte var något för mig.

I den här vevan träffade Erika via nätet en man som också var nykter sedan några år. Hon blev våldsamt förälskad, en förälskelse så stark att det kändes som första gången.

– Jag hade ju aldrig tidigare varit utan alkohol och varit så känslomässigt öppen som man blir då.

Erika med sambon Joakim och döttrarna Lovisa och Linnea.

Förhållandet varade inte så länge men Erika har den mannen att tacka för mycket, bland annat att han introducerade henne till möten med AA – Anonyma Alkoholister. Där fortsatte hon gå flera gånger i veckan.

– Det var skönt att känna sig förstådd. Jag blev också påmind om hur illa det kan gå om man fortsätter dricka och hur lätt det är att trilla dit igen.

I dag har Erika ett bra jobb på Ikea och är sambo med Joakim som har introducerat henne för 
golf. Dessutom jobbar hon 
som amatörskådespelare för Helsingborgsrevyn och är med 
i Rydebäcks gospelkör.

– Jag är hög när jag kommer därifrån, gospel innehåller så mycket glädje.

”Fantastiskt att inspirera andra”

I sin nya roll har Erika också kunnat hjälpa andra med liknande problem, bland annat har hon haft samtal med en yngre kvinna som hon lärt känna via gemensamma intressen. Hon kände igen sig i tjejen som festade hårt och hade destruktiva relationer.

– Vi pratade ofta och jag berättade om mina erfarenheter. Efter en lång period av försök och bakslag bestämde hon sig också för att sluta dricka helt. Nu lever hon med en fin kille som också är nykter sedan fyra år tillbaka.

Erika blir rörd, rösten bryts, hon får tårar i ögonen.

– Det är hon själv som gjort jobbet och genomfört förändringen. Men det är klart att det känns fantastiskt att ha kunnat inspirera och stötta någon till en så livsavgörande förändring.

– Jag vet ju själv hur annorlunda livet kan bli.

Text: Ussie Hjelm
Foto: Stefan Lindblom, privat

Läs också:

Inese Morberg om makens drogproblem: ”Jag behöver inte skämmas”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…