Annons

Annons

Camilla drabbades av Broken heart syndrome

Camilla Olofsson hade haft det stressigt under en längre period, men nu var det semester och hon stod i trädgården och klippte gräset. Plötsligt kändes det som om någon stack en kniv i bröstet . Hon hade drabbats av brustet hjärta.

LÄS OCKSÅ:
4 tecken du ska se upp med
Vem drabbas av brustet hjärta?
Vad är brustet hjärta?

Camilla Olofsson Brustet hjärta

– Jag blev alldeles kallsvettig. Det kändes som ett knivstick i bröstet och jag lyckades ta mig in och lägga mig på en soffa. Min dotter sprang över till grannarna för att få hjälp och jag ringde till sjukvårdsupplysningen, som sa att jag skulle ringa ambulansen direkt, berättar Camilla.
Camilla kom till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och den första bedömningen var att Camilla fått en hjärtinfarkt, men efter att en kontraströntgen gjorts kunde man se att hjärtats form hade ändrats. Camilla hade fått ett ”brustet hjärta”.
– Jag hade aldrig hört talas om att man kunde få brustet hjärta och jag hade egentligen inte känt mig dålig innan heller. Visserligen hade jag varit väldigt trött dagen, innan men jag kände mig inte direkt sjuk, berättar Camilla.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Tvungen att dra ner på tempot

Det är nu tre år sedan Camilla fick brustet hjärta och för hennes del har det inneburit att hon har varit tvungen att försöka dra ner på tempot lite och även bli bättre på att lyssna på sin kropp.
– Jag har alltid varit en engagerad person som gillar att ha mycket att göra. Så här i efterhand kan jag förstå att jag förmodligen belastat min kropp och mitt psyke alldeles för mycket under väldigt lång tid, med en hel del negativ stress. Jag har tidigare varit sjukskriven för utmattningsdepression men var snabbt tillbaka i arbete igen. Jag har väldigt svårt för att göra ingenting, även om jag i dag är betydligt bättre på att prioritera vad som verkligen är viktigt, berättar Camilla.
Camilla har hela tiden varit väldigt öppen och berättat om sitt ”brustna hjärta”, inte minst på sin arbetsplats.
– Många har haft frågor och jag har själv haft ett stort behov av att prata om det. Jag upplever att jag fått väldigt mycket stöttning. Att råka ut för ett brustet hjärta vänder på sätt och vis upp och ner på hela ditt liv. Det rent medicinska biten är förstås viktig, men lika viktigt är det att man får tillgång till någon form av samtalshjälp. Det är mycket ångest och rädslor som dyker upp efteråt, berättar Camilla.

Liten risk att drabbas igen

Risken att drabbas igen finns, men den är förhållandevis liten. För de flesta återhämtar sig hjärtat ganska snabbt och återtar sin normala form.
– När jag blev sjuk fick jag höra att jag skulle bli helt frisk, men det har jag förstått att jag kanske inte blir. Visserligen kanske jag inte drabbas igen, men jag kan ibland få både hjärtklappning och tryck över bröstet och då försöker jag vara extra noga med att ta det lite lugnare, avslutar Camilla.

LÄS OCKSÅ:
4 tecken du ska se upp med
Vem drabbas av brustet hjärta?
Vad är brustet hjärta?

Av Anna Horn Foto: Anna Edlund

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…