Annons

Annons

Carina, 53: Spåmannen gav mig modet att lämna allt!

”Shit”, tänkte Carina. Hon visste ju redan vad som skulle hända när hon drunknade i Pauls mandelformade blå ögon…

karlek vid forsta ogonkastet
På Fröllinge Bilverkstad i halländska Getinge spirar kärleken var tredje eller var fjärde vecka.
– Om jag inte blivit spådd att jag skulle lämna allt för ett par mandelformade blå ögon hade det nog aldrig blivit så här bra, skrattar ölandsbon Carina Johansson, 53, och ger sin nio månader yngre delsbo, Paul Johansson, ett förälskat ögonkast.
Carina är lokalpatriot av sällan skådat slag. Alvaret och dess magiska ljus tar hon på fullaste allvar. Ja, det ska mycket till för att hon ska ta sig över bron till fastlandet.
– Men Paul har en enorm dragningskraft, konstaterar hon. Dessutom är han uppfinningsrik. Länge hade vi enbart ett helgförhållande. Men genom att bygga en frisersalong i ett hörn av sin bilverkstad har Paul sett till så att vi också får lite vardag tillsammans!
Det var mc-intresset som sammanförde Carina och Paul.
– Jag tog mc-körkort redan som 20-åring och har haft tre motorcyklar, en Triumph och två Harley Davidson, berättar Carina som också har ett starkt hästintresse och har ägnat sig åt fälttävlan, dressyr och hopp.
Julen 1987 köpte Carina och hennes lillebror var sin tågbiljett till den kinesiska huvudstaden Beijing.
– Resan med transsibiriska järnvägen tog sex dygn, berättar hon. Brorsan ägnade ett halvår åt resandet, jag ett och ett halvt år. Jag for runt i Kina, Indonesien, Australien och Nya Zeeland och försörjde mig på att klippa folk som jag mötte utefter vägen.

Annons

Var skeptisk till spåmannen

När hon kom hem och återsåg det karga landskapet med väderkvarnar och enebuskar slogs hon av hur otroligt vackert det var. Och i den stunden bestämde hon sig: skulle hon bo i Sverige så fick det vara på Öland. Något annat kändes inte ens förhandlingsbart.
Den egna frisersalongen Rubb och Stubb i Borgholm blev hennes bas.
– Jag fick min son Elias med en indonesisk kille, berättar Carina. När Elias var två år träffade jag Göran, en ölänning som Elias fortfarande kallar ”pappa”. Vi hade många goda och några mindre goda år, Göran och jag.
Liksom många frisörer drabbades Carina av spänningshuvudvärk.
– Det har blivit bättre med åren, men ett tag var det riktigt illa, säger hon. Hösten 2007 sökte jag hjälp hos en stockholmskille som gått i tibetansk munklära och periodvis var verksam i Köpingsvik på Öland. Han tog tag i mina fötter och blåste på dem. ”Hjälp, vad är det här?”, tänkte jag. Huvudvärken försvann inte.
– Men mannen sa att jag nästa sommar skulle möta ett par mandelformade blå ögon som skulle få mig att lämna allt, ler Carina. ”Gud vad jobbigt”, var min omedelbara reaktion. Så illa hade jag ju det ändå inte…

karlek vid forsta ogonkastet

De hade så vansinnigt roligt när de träffades att det inte gick att stoppa, trots att Carina hade relation.

Då fanns det ingen återvändo längre

Vid den första mc-träffen på Enudden på södra Öland i juli 2008 mötte Carina bilreparatören Paul Johansson från Getinge.
– Våra blickar möttes i baren och jag tänkte ”Shit, där är han ju!”, berättar Carina. Vi snackade så länge att Göran blev lite sotis. Dagen därpå gav Paul mig sitt visitkort. ”Nu hänger det på dig”, sa han.
Carina tänkte på vad spåmannen sagt.
– Det dröjde inte länge förrän jag ringde Paul. Han hade tusen saker för sig. Till slut fick vi till en dejt på en mc-träff i Karlskrona. Där hade vi så vansinnigt roligt ihop att det inte längre fanns någon återvändo. Sedan dess har det varit Paul och jag!
Paul har länge varit ensamstående tvåbarnspappa. Hans döttrar Kitty och Nadia har mer eller mindre vuxit upp i en smörjgrop.
– De kan mer om bilreparationer än många pojkar, konstaterar Carina. Under en period hade Paul ett långdistansförhållande med en kvinna i Norrköping, men när vi träffades var det fritt fram på hans sida.
Något mer komplicerat var det på Carinas.
– Men det löste sig snabbt och lätt, säger Carina. Göran hittade en ny kärlek på stört. Jag hann knappt flytta ut förrän hon flyttade in. Så det ordnade sig verkligen till det bästa för alla inblandade!

Byggde om på jobbet för hennes skull

Varannan helg körde Paul till Borgholm, varannan helg tog Carina sin bil till Getinge.
– 30 mil är ingenting när man älskar, säger hon. Det är returresorna som är jobbigast, när det är söndag och man måste skiljas åt…
Vägarna har bara blivit bättre med tiden. Numera är tur- och returresorna på sammanlagt 60 mil inte så mycket att orda om.
Tidigt började Carina och Paul utbyta tjänster. Hon klipper honom och han servar hennes bil.
– Paul har en husbil också, avslöjar Carina. Många veckoslut har vi tillbringat i den i Lessebo, halvvägs mellan Borgholm och Getinge…
Raggarbilen – en röd Cadillac av 1960 års modell – kan hon skämtsamt hävda att Paul bör sälja.
– Ja, vad ska han med den? Han har ju redan mig…
Det är mer än det magiska ljuset som får Carina att hålla fast vid Öland.
– Jag har många gamla kunder som jag inte vill överge, säger hon. Sedan har jag min mamma och mina syskon där. De betyder också mycket för mig!
För fem, sex år sedan hittades en utbränd bil med två lik i kofferten borta vid E6:an, bara någon kilometer från Pauls bilverkstad.
– Då ringde mamma och frågade oroligt om Paul och jag mådde bra…, skrattar Carina.
Nu är det hennes tur att oroa sig – för sonen.
– Han är i Indonesien för att söka rätt på sin pappa, berättar Carina. Men det kommer säkert att gå bra…
För tre, fyra år sedan kände Carina och Paul en stark längtan efter att få uppleva mer vardag tillsammans.
– Då byggde Paul frisersalongen i bilverkstadens gamla kök, berättar hon. Sedan dess har jag jobbat en vecka i Getinge och två i Borgholm. Men vi ska ändra på det, så att Paul får hälsa på mig på Öland lite mer. Han kan behöva lite av det magiska ljuset han också!
– Öland är fint, erkänner Paul. Vi har tur, Carina och jag, som får uppleva det bästa av två världar!
Och när blir det bröllop?
– När vi kommer överens om huruvida vi ska ta hans efternamn eller mitt, skojar Carina apropå att de redan heter Johansson båda två.

Av Mats Å Johansson Foto: Leif Boström


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…