Annons

Annons

Carina fick specialbehandling mot hälsporre

Carina , 53, kunde knappt gå under flera månader på grund av hälsporre. – Det var som att gå på brännande kol, säger hon.

Carina Wesenlund Jonsson Hälsporre

Det är underbart att slippa smärtan i fötterna.

En morgon i september förra året, vaknade Carina Wesenlund Jonsson med en märklig känsla i fötterna. Hon hade tappat känseln i hälarna. Det stack och sved i fötterna. Värken kom från ingenstans.
– Det liksom brände i fötterna. Det var samma känsla som när man varit på stan en hel dag och handlat julklappar till barnen. Det enda jag ville, var att ta av mig skorna och lägga dem i högläge, säger Carina.
Det ena ledde till det andra och efter ett par veckor fick hon en öm punkt i ryggen och det började göra ont både här och där.
– Det gjorde ont i axlar, armar och ländrygg. Jag kände mig som en gammal tant. Men jag tänkte inte så mycket på det, då jag har haft fokus på min dotter så många år, som är multisjuk. Jag har blivit rätt ”mätt” på allt runt hennes sjukdomar, så jag var dum nog och tog inte hand om mina egna problem.
Men efter en månad blev det ohållbart.
– Då kom värken från helvetet. Både min chef och min man skällde på mig. Jag kunde knappt gå.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Hade testat allt mot smärtan

Carina hade försökt med alla sorts knep själv. Byta skor, gå utan skor, sitta, stå och allt annat hon kunde komma på.
– Att gå barfota kändes som att gå på brinnande kol.
Efter två månader gick hon till läkaren.
– Jag hade så märkliga symptom, så jag blev skickad till hjärtakuten och senare magnetröntgen. Det enda de hittade var ett diskbråck i nacken, samt förträngningar i ländryggen.
Det blev en remiss till Spine Center och senare till en sjukgymnast som Carina själv letade fram. Genom sjukgymnasten blev Carina skickad till ortopedteknikern Paul Lemoure på Sophiahemmets Ortopedklinik i Stockholm. Här kom äntligen vändningen.
– Vid det här laget började kroppen känna en rejäl stresspåverkan, eftersom jag också jobbade heltid, sov dåligt och hade smärta hela tiden. Det värsta var den brännande känslan. När jag satte på mig strumpor var det som att jag hade ett tajt band runt hela foten.
Ortopedkliniken kunde konstatera att Carina led av hälsporre (plantar fasciit). Här fick hon formgjutna skoinlägg, så kallade anatomiska fotbäddar.
Carina gick från tantskor, som hon kallar det, till foppatofflor, högklackat och slutligen till jympaskor med fotbäddar.

Nya inlägg och skor hjälpte

– När jag köpte ett par nya jympadojor, med extra support och bra svikt, tillsammans med mina skoinlägg, blev det äntligen en lättnad. Fötterna började liksom att hitta tillbaka och kunde jobba igen. Det var en mycket skön känsla.
– Minsta lilla slarv, så får jag tillbaka den brännande känslan igen, säger Carina.
– Nu funkar det toppen att stå upp och jobba med mina ilägg. Utan dem hade det aldrig gått.

Av Shirin Djavidi Foto Gustav Gräll

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…