Annons

Annons

Cecilia, 48: Jag känner mig så ensam vid jul

Cecilia fasar för att ännu en gång behöva fira julen i ensamhet. Det är den jobbigaste tiden på året, tycker hon.

Ensam jul för Cecilia

Det är inte roligt att vara ensam, när alla andra verkar ha någon att fira jul med. Bilden är arrangerad.

Jag är singel utan barn och jag lever i många avseenden ett bra liv. Jag trivs med mitt arbete, har bra ekonomi och många vänner. Min vardag är full av aktiviteter, med bland annat bokcirklar och motion, och jag umgås flitigt med mina väninnor och vi har mycket skoj tillsammans.

Annons

Men nu närmar sig julen och den ensamhet jag känner då är något jag fasar för. Jag börjar oroa mig för julen redan i november och för ensamheten som den innebär. Mina väninnor är alla upptagna med sitt och även mina släktingar har fullt upp på sina håll. Det känns som om det bara är jag som sitter ensam. Jag vet att det inte är så, men jag känner mig så fruktansvärt ensam.

Gilla Året Runt på Facebook

Under julen blir det så påtagligt att jag inte har en familj och ingen att dela storhelgerna med. I vanliga fall ser jag mig inte alls som ensam och jag trivs med mitt liv. Men runt jul kommer alla jobbiga känslor över mig och min självkänsla körs i botten. Jag känner mig misslyckad som inte har familj och barn och jag blir ledsen när jag ser hur bra och fint andra verkar ha det.

Varken gemenskap eller samvaro får jag uppleva

Jag vet att julen inte är ett rosenskimmer för alla, men för mig är den förknippad med gemenskap och samvaro och inget av detta får jag uppleva. Det känns jättejobbigt. Jag brukar försöka ordna det lite trevligt hemma runt jul. Jag köper lite god mat och gör det mysigt, men jag blir alltid mer ledsen av detta. Jag tycker jag är en tragisk människa som sitter där och skålar med mig själv. I de stunderna känns mitt liv känns så fruktansvärt torftigt.

Egentligen skulle jag vilja dra täcket över huvudet tills julen är över. Kanske borde jag resa bort, men det har jag inte provat än. Jag skulle också kunna tänka mig att träffa andra, men vilka? Alla verkar ju vara så upptagna. Jag tycker inte om att ha det så här. Jag tycker det är jobbigt att redan på hösten ta ut eländet i förskott och ha ångest över julen.

Det förtar en del av glädjen i allt annat som jag har omkring. Jag trivs som sagt med mitt liv, men inte med hur jag mår under jul. Varför är det så här? Vad kan jag göra för att bryta den onda cirkeln och kanske prova något nytt?
/Cecilia

EXPERTEN GER RÅD: Ordna en fest – eller acceptera situationen

Marcus Edstam. terapeut

Marcus Edstam ger råd till ensamma Cecilia.

Vi har många fantasier och föreställningar om hur julen ska vara. Men faktum är att precis som för dig så är det många som är ensamma under helger och högtider. Jag tror att du antingen måste acceptera faktum, eller så får du bryta mönstret och göra något åt din situation.

Många är ensamma och på flera håll, framför allt i storstäder, arrangeras alternativa julfiranden. Det finns också olika forum på nätet, där man kan hitta andra i samma situation. Det viktiga är att du gör något åt situationen, om du är missnöjd.

Det finns ett afrikanskt uttryck som kan vara användbart i din situation: Om man är ledsen och inte mår bra, ska man inte ta ett piller utan ställa till med en fest i stället. Det kan vara en god idé. Bjud hem någon, eller ordna en fest. Ett annat alternativ är att du kan välja att acceptera din situation och inte göra det till ett problem. Bara genom att acceptera hur det ligger till, kan allt kännas bättre och lättare. Ibland får man sänka sina förväntningar. Och kom ihåg att det inte är farligt att vara ensam ibland.
/Marcus Edstam, terapeut och socionom Sankt Lukas i Göteborg

Foto: Shutterstock

Har du en fråga till terapeuten? Mejla frågan till [email protected]!

LÄS OCKSÅ: Min pappa dricker för mycket under julen >>

LÄS OCKSÅ: Lämna julstöket – fira jul på herrgård >>

gimo herrgard

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…