Annons

Annons

Nu slipper jag värken tack vare gurkmeja!

En morgon vaknade Cecilia Rosenkvist och hade fått ledgångsreumatism över en natt. För att slippa de starka medicinerna provade hon naturmedel.

Cecilia Rosenkvist har blivit frisk med gurkmeja
– Det small bara till från den ena dagen till den andra. Plötsligt fick jag så ont i händer och fötter att jag till och med hade svårt att gå och tvätta håret. Jag hade en molande värk överallt och det kom som en chock eftersom jag aldrig tidigare känt någon smärta att tala om, berättar hon.

Annons

Cecilia Rosenqvist gick till husdoktorn och remitterades vidare till en reumatolog. Det konstaterades snabbt att hon fått ledgångsreumatism. Kanske hade den utlösts av en tidigare och långdragen förkylning.
– Jag är van vid ett aktivt liv, har två söner och brukar flänga runt. Nu fick jag dämpa mig.

Gilla Året Runt på Facebook

Hon tvingades också att börja ta starka mediciner.
– Först började jag äta kortison. Jag blev i och för sig av med värken. Men jag kände mig konstig på ett sätt aldrig gjort tidigare. Sedan fick jag metotrexat som jag dels tog som tabletter och dels som injektioner. Det kändes överhuvudtaget obehagligt att tvingas ta starka mediciner. Jag fick också biverkningar, tappade hår och dessutom försvann matlusten, förklarar hon

För ett par år sedan blev Cecilia Rosenkvist tipsad av en vän och prova extrakt från växten gurkmeja. Den är sedan tusentals år tillbaka känd för sina hälsobringande effekter i andra kulturer, främst Indien och Kina. I synnerhet anses gurkmeja, och dess pigment curcumin, ha starka antiinflammatoriska egenskaper.

Till en början använde Cecilia kosttillskottet som ett komplement till sin medicin. Hon tog en dubbel dos i samband med middagen varje dag.
– Men efter ett tag bestämde jag att sluta med sprutorna och bara ta gurkmeja för att se vad som hände. Jag mådde hur bra som helst. Det bästa var att jag slapp biverkningarna och fick tillbaka både hår och matlust, berättar hon.

Cecilia är också övertygad om att det är gurkmejan som verkligen har effekt.
– En sommar hade jag ett uppehåll på några veckor eftersom tabletterna tog slut. Då kom den molande värken i kroppen smygande igen. När jag sedan började med gurkmeja igen försvann smärtan. Det är härligt att slippa starka mediciner.
I dag lever Cecilia Rosenkvist ett minst lika aktivt liv som innan sjukdomen bröt ut. Hon mår bra, jobbar för fullt som kulturproducent, ägnar sig åt sina söner som är i tonåren, och går långa promenader med familjens portugisiska vattenhund Fanny.

Text: Gertrud Dahlberg
Foto: Gustav Gräll

Läs också:

8 naturmedel som kan förbättra din sömn

Homeopati botade Helénes magbesvär

TV-doktorns 6 bästa råd mot artros

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…