Annons

Annons

Christer Björkman: Inget lugnar mig så som att plocka ogräs

Årets Melodifestival blev den mest framgångsrika någonsin för schlagergeneralen Christer Björkman. Nu siktar han på ännu en succé i Eurovision song contest. Galet mycket jobb har varit hans vardag i månader. Familjen och blommorna ger honom energi.

christer bjorkman

Christer Björkman trivs bra i trädgården.

– Vilken fin trädgård va? utbrister Christer Björkman när vi slagit sig oss ned i hammocken med kaffe, vetebröd och en kattunge framför oss på bordet.
Trädgården är hans mamma Ullas och blir ihop med solen, den blå himlen och det röda torpet en perfekt bild av svensk våridyll. Trädgårdsintresset går i familjen och självklart har han en egen också.
– Gud vad fina de är! säger Christer och reser sig för att spana in alla hennes prunkande blommor.
Han har precis anlänt till torpet på Kåklevs Lid i västgötska Skene och det är mycket grönt som fångar hans uppmärksamhet.
– Jag älskar trädgård! säger Christer och tar upp telefonen för att visa bilder från sin egen täppa vid bostaden i Nacka.
Vackra honungsrosor, riddarsporrar, hortensior och pioner skymtar förbi när han bläddrar mellan fotona. Mamma Ulla har sin egen teori om varför sonen, precis som hon, lyckats så bra med blommor och växter.

Annons
christer bjorkman

Christer Björkman tillsammans med mamma, Ulla.

– Du har så bra jord! Och en trädgårdsmästare bodde ju där förut, säger hon och menar att den förre ägaren lagt grunden till att Christers trädgård är så fin.
– Nej, j-a-g har gröna fingrar, så är det, säger Christer bestämt. Varpå alla runt bordet brister ut i skratt.
Tonen är hjärtlig när familjen Björkman samlas. Där, mitt i det gröna, med familjen nära, kopplar Mister Melodifestival av som bäst. Christer fortsätter berätta hur mycket trädgårdsarbetet betyder för honom. Som en motvikt till det stressiga arbetet med Eurovision.
– Trädgården tar upp hela ens sinne, där finns ingen plats för oro. Till och med att rensa ogräs blir meditativt, säger han.
Det blir många timmar med räfsa och spade.
– Så fort jag kommer hem från jobbet går jag ut. Och vi hjälps ofta åt, det är perfekt avkoppling, säger Christer och tittar på sin man Martin Kagemark.
På frågan om de hinner med både trädgård och varandra under dessa hektiska dagar ser de förvånade ut.
– Alla frågar det, men det är faktiskt inte svårt. Vi ses efter jobbet och så hänger jag med Christer mycket, säger Martin.
En sak erkänner paret dock:
– När vi kom hem från Eurovision i Malmö var trädgården fruktansvärt eftersatt. Då visste vi inte var vi skulle börja.

Tvingade kompisarna att se Melodifestivalen som barn

Även Martin är i musikbranschen och har som musikalartist bland annat ersatt Peter Jöback i ”Livet är en schlager” och i flera år ingått i Melodifestivalens huskör.
Martin och Christer har varit tillsammans i 18 år och gifta i 15. De delar passionen för musik och Melodifestivalen, något som hållit kärleken igång.
– Det betyder mycket. Annars hade jag nog tröttnat. För Christer pratar v-ä-l-d-i-g-t mycket om Melodifestivalen. På samma sätt som jag pratar om mitt. Vi har samma livsstil och vi är ett ideal för varandra.
Björkmans fascination för Sveriges största musiktävling började som nioåring då han med beundran såg brittiska sångerskan Sandie Shaw vinna med ”Puppet on a string” 1967.
– Under uppväxten tvingade jag alla mina kompisar att titta på programmet, säger Christer och berättade att det skulle röstas och vara helt tyst. Detta för att den unge Björkman skulle kunna spela in musiken, de första åren med rullband och mikrofon, senare med kassettband.
Musiken började ta en allt större del av Boråskillens liv.
– Jag jobbade som frisör, men plågade mina vänner med självkomponerade låtar och så småningom blev jag artist.
– Det är häftigt att allt började med att du skickade ett kassettband till ett skivbolag i Stockholm, minns Martin.
Så tog artistkarriären fart. Från mitten av 80-talet radade Björkman upp förstaplaceringar på Svensktoppen med låtar som ”Leken blev nästan sann”, ”Våga och vinn” samt ”Drömmar”. 1992 vann han Melodifestivalen med ”I morgon är en annan dag”.
– Det var en dröm som blev sann.

Fick välja mellan att vara artist och festivalgeneral

I Eurovision i Malmö samma år placerade Christer sig näst sist, på 22:a plats. Men det är ett nederlag som sedan länge är glömt. I dag är han mer framgångsrik i Eurovision än någon annan- som tv-producent. Björkman har förvandlat Melodifestivalen till en maktfaktor i svensk musik.
Allt började med att han på 90-talet skrev ett antal krönikor för Kvällsposten, i vilka han riktade hård kritik mot festivalen.
– Jag tyckte att det var oerhört märkligt att man år efter år inte kunde hitta ens tio bra låtar som även fungerade utanför programmet. Folk tittade på programmet, men så fort kamerorna slocknade glömdes låtarna bort.
I början av 2000-talet fick han frågan av SVT om han ville utveckla den nedläggningshotade festivalen.
– De sa att nu har du gnällt på detta i fem, sex år. Nu har du chansen att göra något. Och då kunde jag inte tacka nej.
Successivt kom musiktävlingen att byta skepnad.
– Fram till 2006 var detta ett projekt från september till mars. Resten av året var jag artist.
En kombination som visade sig vara svår, eftersom media ifrågasatte hans oberoende.
– Jag blev tvungen att göra ett val. Och det var inte svårt. Det här är ju så mycket roligare! säger han, bubblande av entusiasm.
Inte konstigt eftersom topplaceringarna för Sverige, med Christer vid rodret, radat upp sig. Höjdpunkterna är Loreens vinst i Baku med ”Euphoria” 2012 och Måns Zelmerlövs seger med ”Heroes” i Wien i fjol.
– Det känns helt otroligt. Det är få förunnat att lyckas göra det en gång, och ytterst, ytterst få att lyckas göra det två gånger, säger Björkman om att som tv-producent få ta Sverige till seger i Eurovision song contest två gånger inom loppet av tre år.

LÄS OCKSÅ: Testa dina kunskaper – gör vårt eurovisionquiz

Var nära att bränna ut sig efter Loreens seger

Men framgången hade sitt pris och Christer och hans kollegor var nära att bränna ut sig under jobbet med Eurovision i Malmö efter Loreens vinst. Ett misstag som de inte gjort om i år.
– Förra gången, när vi kom hem från Baku, var allt bara ett stort svart hål. Vi frågade oss; vad är ett Eurovision? Hur börjar vi? Den här gången hade vi ett facit, vi hade erfarenhet. Då blev allt enklare.
Christer summerar årets svenska Melodifestival som den bästa någonsin kommersiellt. Men någon tid att njuta av succén har inte funnits. Björkman lämnade finalens efterfest på lördagsnatten, åkte hem och sov några timmar för att sedan delta i styrelsemöte med Eurovision-ledningen tidigt på söndagsmorgonen. Sedan har det blivit möte på möte, lyssning på lyssning, planering på planering. Det är mycket som ska klaffa när målet är att göra den vackraste Eurovision-sändningen någonsin.
– Vi vill sätta standarden för flera år framöver.
Han har knappt haft en enda ledig dag sedan i höstas. Men torpet är en oas som betyder mycket.
– Gud, ja! säger Christer och berättar att det var här han under tonårstiden hade sina första fester och kräftskivor.
– Vi kanske ska prata om dem istället, säger mamma Ulla med ett skratt. Till och med polisen kom ju hit.
– Ska du säga som fick hit brandkåren så sent som i förra veckan, svarar Christer med glimten i ögat.
– Ja, men jag brände i alla fall inte ned huset.

LÄS OCKSÅ: Måns Zelmerlöw: Nu vill jag hitta kvinnan i mitt liv

Vill få Sverige till mest framgång i Eurovision någonsin

Ulla var själv omskriven i media för några decennier sedan, känd som Sveriges roulettedrottning och gift med NHL-proffset Stefan Persson. Nu är det sonen som står i rampljuset.
– Det är jättekul att det går bra för Christer, säger Ulla stolt.
Att sola sig i stjärnglansen är dock inget för Björkman och Kagemark. De syns sällan i vimlet och på kändisfesterna.
– Vi har aldrig brytt oss om det. Vi har inget behov av det, säger Martin och och får medhåll av Christer.
Han har en kluven syn på kändisskapet och det faktum att han ofta blir igenkänd.
– Det där är lite klurigt, ibland är det jobbigt. Men jag har skaffat tunnelseende, ser inte att folk tittar längre. Och det har blivit trevligare och trevligare med åren. Det går an när det är positivt.
Din stora dröm var att vinna Eurovision song contest. Nu har du gjort det två gånger. Har du några drömmar kvar att förverkliga?
– Jag är väldigt sugen att ta ledningen på maraton­tabellen. Vi ska ikapp Irland och bli det mest framgångsrika landet i Eurovision någonsin.
Sveriges schlagerkung ställer ned kaffekoppen, kisar mot solen och ler, medan en trebent katt skuttar förbi på gräsmattan.
Siktet är inställt på att tangera Irlands rekord på sju gyllene statyetter. Christer menar att konkurrensen i årets tävling är stenhård, men tror starkt på Frans, den unga oslipade diamanten, som han kallar honom. En diamant som ger guldvittring.
– Min dröm är bara en seger bort. Det är greppbart! Jag kan känna doften!

Aktuell: Exekutiv producent för Eurovision song contest i Stockholm 10-14 maj 2016.
Född: 1957
Bor: Nacka
Familj: Äkta mannen Martin Kagemark, mamma Ulla, syster Therese, systerbarnen Emelie och Alexander.
Intressen: Musik och trädgård.
Motto: Allt är möjligt!

Text & foto Lena Carlsson

LÄS OCKSÅ: Bobby Ljunggren: Jag blev lämnad som 4-åring


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…