Annons

Annons

Christina slipper astma med ny metod

När Christina Bornäs astma blev sämre ville läkaren byta till en ny medicin. Plötsligt kunde hon andas fritt igen.

Christina Born sprejar bort sin astma.

Astma är en av våra stora folksjukdomar. Själva ordet betyder andnöd, och ett anfall brukar beskrivas som att andas genom ett sugrör.

Christina Bornäs, 49 år, vet hur det är. Hon har haft allergi och astma sedan barnsben.
– Främst är det pälsdjur som ger besvär, som katt och hund men även häst. Jag kan också få besvär när jag anstränger mig och det är kallt ute, om jag springer efter bussen eller joggar utan att ha värmt upp innan, beskriver hon.
Christinas inställning till sin kroniska sjukdom är att leva på som vanligt.
– Jag väljer att se mig som frisk och är noga med att sköta min behandling väl för att förebygga besvär, säger Christina.
Under många år var hon på det stora hela besvärsfri, med bara enstaka episoder då det varit tungt att andas.

Annons

Stress bidrog till försämring

Men så tog sjukdomen en annan vändning. Christina vet inte vad det beror på, hon funderar på om det berodde på stress och sorg.
– För snart fyra år sedan dog min syster i bröstcancer, i samma veva separerade jag från min man, och jag och barnen flyttade från Stockholm till Göteborg. Det var en tuff period i mitt liv, beskriver Christina.
Ett halvår senare drabbades hon av upprepade luftvägsinfektioner. Och lungkapaciteten försämrades drastiskt. Eftersom behandlingen inte längre hjälpte henne att bli symtomfri, så diskuterade hon alternativ med sin doktor.
Den absolut vanligaste behandlingen vid astma är att andas in läkemedel i pulverform. Men läkaren föreslog att Christina skulle prova astmaspray istället för pulverinhalator. De drivs av en mer miljövänlig gas än tidigare, och ger ett mjukare spraymoln än vad de äldre sprayerna gjorde.
Att rätt andas in sin medicin är viktigt, för att den ska ha rätt effekt. Biverkningar som svamp på tungan och heshet, minskar när läkemedlet når lungorna, istället för att hamna i svalget.
Christina är jättenöjd med den nya behandlingen .
– Den fungerar jättebra. Under många år har jag undvikit att hälsa på eller sova över hos vänner som har katt, vi har träffats ute eller hos mig. Nu när jag börjat med det nya preparatet vågar jag till och med sova över.

Av Mia Coull Foto Anna Edlund

LÄS MER:
Ny behandling mot astma

Allergi kan debutera i vuxen ålder

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…