Annons

Annons

Christina slutade med gluten och slapp smärtan!

Christina Holgerson, 51 år, arbetar till vardags som personaldirektör. Ett arbete som i perioder innebär långa resor och flera timmars stillasittande vid skrivbordet. För några år sedan upplevde Christina att hon började bli stel i lederna och hon fick även ont i musklerna.

Christina Holgerson

–Det kom gradvis, jag började känna mig stel när jag vaknade och sedan när jag suttit vid skrivbordet och arbetat några timmar hade jag svårt att resa mig upp ur stolen utan att ta stöd. Jag hade även ont i musklerna i nacken och axlar och kände mig väldigt gammal i kroppen. Värst var det när jag suttit i bilen några timmar och skulle stiga ur, jag fullkomligt stapplade ur bilen, så stel hade jag hunnit bli på några timmar, berättar Christina Holgerson.

Annons

Christina har tidigare i livet försökt att förändra sin kost till LCHF, men den gången var hon inte så konsekvent i sitt ätande. Även om tankarna på att försöka igen har funnits fick en cancerdiagnos 2013 Christina att lägga fokus på annat än vad hon stoppade i sig. Men den 11 november 2015 fick Christina plötsligt nog.
– Jag satt vid mitt skrivbord på jobbet och kände att jag måste göra en förändring i mitt liv eftersom jag verkligen inte mådde bra. Kroppen kändes så tung och jag hade ont överallt. Jag kände också att jag hade den mentala styrkan och inställningen att göra en så stor livsstilsförändring, berättar Christina.

Christina plockade bort gluten och socker och försökte att reducera mängden kolhydrater till ett minimum. Redan efter två veckor kändes det bättre i kroppen.
– Det var rätt fantastiskt efter att ha gått med smärta och värk i flera år så var jag bättre redan efter två veckor. Efter ytterligare några veckor var jag helt symtomfri. Jag kunde ta längre promenader med hunden, stillasittandet gjorde mig inte längre ledbruten och jag vaknade inte heller på morgonen med en känsla av att kroppen kändes stel.

I somras testade Christina att äta lite gluten två dagar i rad.
– Ena dagen åt jag en smörstekt fiberrostskiva till de nyplockade kantarellerna och den andra dagen en halv bit surdegsbaguett. Dagen efter var stelheten i lederna och muskelvärken tillbaka, effekten hängde i flera dagar. Det kändes som om kroppen var 80 år igen,  berättar Christina.

Christina har inte testat gluten igen sen dess och även om hon ibland kan bli väldigt sugen på en riktig smörgås avstår hon. Hon bakar dessutom eget glutenfritt bröd för att ändå kunna njuta av en smörgås då och då.
–Visst kan jag sakna en riktigt god surdegssmörgås ibland men när jag fick den insikten och upplevelsen när jag testade är valet inte svårt, det är definitivt inte värt det, avslutar Christina.

Av Anna Horn
Foto Anna Hållams

Vill du lära dig mer om att leva glutenfritt, kolla in vår nya webbkurs – Gott & Glutenfritt

gott och glutenfritt

Med den här onlinekrusen får du ett gott och glutenfritt liv!
Äntligen en komplett och fullmatad onlinekurs för dig som vill veta allt om glutenintolerans och glutenfria matval!
Vi har samlat information om kosthållning, medicin & hälsa och andra värdefulla tips – och givetvis mängder av härliga och goda recept.

Du får…
● En inspirerande receptbank med 72 recept för hela dagen, både till vardag och fest.
● Anneli Andersson, som bloggar på Glutenfria godsaker visar i steg-för-stegfilmer hur du bakar saftiga bullar och bröd.
● Dietisten, Sofia Antonsson svarar på frågor och ger experttips om gluten.
● Du får en stor mjölguide
● Vi ger dig smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig tryggare, mer inspirerad och säker på att lyckas i köket.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

gott och glutenfritt


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…