Annons

Annons

Cilla, 44: Vågar jag lita på min man efter otroheten?

Cilla och hennes man har varit gifta i 20 år. För några år sedan, när deras äktenskap var lite pressat, var han otrogen. Något han berättar först nu. Nu undrar Cilla vad hon ska göra.

Bilden är arrangerad

Bilden är arrangerad

Jag är en kvinna i 40-årsåldern som har varit gift i snart 20 år. Jag och min man träffades redan när vi var i tonåren och vi fick barn tidigt. Det var stark kärlek mellan oss redan från början. Jag var hemma med barnen och när de blev äldre tog jag upp mina studier igen och fick så småningom ett arbete som jag trivdes mycket bra med. Det var en tid som var ganska turbulent med studier och familjeliv men vi redde ut det.
Vi har lyckats reda ut problem när de har uppstått så jag har alltid tyckt att vi har haft en bra relation. Vi har också varit öppna mot varandra och jag har känt att han har varit ett stöd och någon som jag kan lita på.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Men för en tid sedan ändrades den bilden fullständigt. Jag fick då veta att min man varit otrogen och haft en affär vid sidan om. Det hände för några år sedan men han valde att berätta först nu. Det var en tillfällig förbindelse och han hade inlett en relation med en kvinna han träffat genom arbetet.

Det här hände under en period då det inte var så bra mellan oss. Vi hade dåligt med tid för varandra och var mitt uppe i våra karriärer. Min man hade stora skuldkänslor för att han hade varit otrogen. Eftersom vi var inne i en period då vårt äktenskap inte fungerade så bra valde han att inte berätta. Han ville inte såra mig och riskera att vi skulle bryta upp. Att han varit otrogen berodde på att han kände sig ensam just då, men kvinnan betydde inte något för honom. De hade träffats i samband med att min man reste i jobbet men han avslutade relationen tidigt.
Nu när vi har det bra igen ville han berätta, han vill inte att det ska finnas något ouppklarat mellan oss. Detta gjorde väldigt ont och var inte något som jag väntat mig. Hela tillvaron brakade samman kändes det som. All tillit jag känt till honom var borta. Och varför berättade han nu? Trots sveket känner jag att jag älskar min man men vågar jag lita på honom igen?

Cilla

Experten ger råd: Är det svårt att prata om så kontakta en parterapeut!

Marcus Edenstam_2
Marcus Edstam terapeut och socionom, Sankt Lukas i Göteborg
Otrohet är ett vanligt problem och kan ofta vara en orsak till skilsmässa. Vad jag förstår av ditt brev så verkar din man vilja stanna kvar i äktenskapet och är beredd att jobba på det. Det här verkar vara något som hänt en gång. Att din man ångrar sig talar för att risken är liten att det kommer att hända igen. Men om du vågar lita på honom igen kan ingen annan än du själv svara på. Det måste du komma fram till själv.

För att få dig att känna dig säkrare behöver du prata med din man. Förklara för honom hur du tänker och känner och hur otroheten har påverkat dig. Fråga honom hur han tänker kring det som inträffat. På så sätt kan du skaffa nödvändig kunskap som du sedan kan fatta beslut utifrån. Blir det här för svårt för er föreslår jag att ni tar kontakt med en parterapeut för ett eller flera samtal. Otrohet kan vara en väckarklocka och för en del par kan det leda till en förbättrad kärleksrelation.

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…